10 груд. 2021 12:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

127

0

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського

В мерії зазначили, що будівля по Соборній, 68 формально не є об’єктом культурної спадщини


У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського

У Вінницькій міській раді дали відповідь на петицію, в якій просили зберегти історичну цінність, візитівку міста - кінотеатр ім. Коцюбинського.

В мерії зазначили, що будівля по Соборній, 68 формально не є об’єктом культурної спадщини, але при реконструкції буде враховано необхідність збереження цінних архітектурно-художніх якостей об’єкта та особливості розташування будівлі в Центральному історичному ареалі м. Вінниці. Отже, сам кінотеатр зберігати не будуть.

Також у відповіді на петицію повідомили, що будівля на Соборній, 68 зведена в 1932 році, реконструйовано в 1950-ті роки із застосуванням характерних класицистичних форм того часу.

«Виконавчими органами Вінницької міської ради було розглянуто Вашу петицію від 25.11.2021 р. стосовно збереження історичної цінності візитівки міста кінотеатру ім. Коцюбинського, повідомляємо наступне.

Будівлю кінотеатру ім. Коцюбинського зведено в 1932 році, реконструйовано в 1950-ті роки із застосуванням характерних класицистичних форм того часу.

На сьогодні кінотеатр ім. Коцюбинського в м. Вінниці формально не є об’єктом культурної спадщини, хоча це важливий архітектурно-містобудівний акцент, художньо-композиційне рішення якого заслуговує на присвоєння будинку статусу пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення. Будівля кінотеатру в поєднанні з характерним довкіллям становить історичну, мистецьку та естетичну суспільно-культурну цінність.

Кінотеатр ім. Коцюбинського було занесено до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини м. Вінниці наказом управління містобудування і архітектури ВМР № 40 від 03.10.2007 р. «Про державну реєстрацію об’єктів культурної спадщини, включених до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини м. Вінниці», але пізніше Міністерством культури України було надано роз’яснення, що УМіА ВМР не мало відповідних повноважень, тому вказаний перелік не є чинним.

За час експлуатації загальний технічний та естетичний стан об’єкта значно погіршився, через що виникла нагальна потреба щодо реконструкції будівлі з її ревалоризацією та забезпеченням умов сучасного використання.

Станом на 02.12.2021 р. вихідні дані на проектування реконструкції кінотеатру ім. Коцюбинського згідно зі ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» уповноваженим органом містобудування та архітектури замовнику не надавались.

При підготовці вищезазначених вихідних даних департаментом архітектури та містобудування міської ради буде враховано необхідність збереження цінних архітектурно-художніх якостей об’єкта та особливості розташування будівлі в Центральному історичному ареалі м. Вінниці, на розі головної містобудівної вісі міста - вулиці Соборної та вулиці Архітектора Артинова, в оточенні пам’яток культурної спадщини», - зазначено у відповіді.

Нагадуємо, кінотеатр ім. Коцюбинського припинив свою роботу 30 листопада. Вінницький фонд Муніципальних інвестицій оголосив тендер на розробку ПКД для реконструкції будівлі, де був кінотеатр. Потім вінничани підписали петицію, якою просили зберегти кінотеатр імені Коцюбинського, що в центрі Вінниці.

Будівля в 1930-х роках

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського

9 грудня 2021 року

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського   - фото 2

Як було в будинку на Соборній, 68

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського   - фото 3

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського   - фото 4

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського   - фото 5

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського   - фото 6

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського   - фото 7

У міській раді дали відповідь на петицію вінничан про збереження кінотеатру Коцюбинського   - фото 8

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info