8 лют. 2013 13:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Влада
0

95

0

У райцентрі на Вінниччині парк хочуть «пустити на дрова»

У райцентрі на Вінниччині парк хочуть «пустити на дрова»

У Чечельнику вирішували питання діяльності парку «Кармелюкове Поділля»


У райцентрі на Вінниччині парк хочуть «пустити на дрова»

7 лютого у Чечельнику відбулася робоча нарада під керівництвом голови обласної Ради Сергія Татусяка з питання функціонування Національного природного парку «Кармелюкове Поділля».

Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної ради.

Національний природний парку «Кармелюкове Поділля» був створений у 2009 році відповідно до указу Президента України, з метою збереження, відтворення та раціонального використання унікальних природних і історико-культурних комплексів Південного Поділля. Відтак, 20203,4 гектара земель Чечельницького та Тростянецького районів стали об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, тобто, перейшли у підпорядкування Міністерства екології та природних ресурсів України.

Це, в свою чергу, спричинило проблеми з веденням господарської діяльності Чечельницьким держлісгоспом. Наприклад, на сьогодні підприємство не може здійснювати рубки лісу, що тягне за собою втрати для місцевого бюджету та фактично залишає негазифікований район без палива.

«За цих кілька років, відколи постало питання про заповідання даної території лісу, лісгосп втратив 60 мільйонів гривень», – повідомив начальник обласного управління лісового господарства Анатолій Бондар.

Керівники району підтверджують, що річна потреба дерева як палива для них становить 17 тисяч кубометрів. Крім того, за словами голови РДА Миколи Качинського Чечельницьким держлісгосп є одним із бюджетоутворюючих підприємств району. А тому віддати його теперішні угіддя у підпорядкування Мінприроди – це практично залишити бюджет без наповнення, а людей змусити купувати дорожче паливо за межами району.

Вислухавши позицію лісівників, екологів та представників органів влади Чечельниччини, голова облради Сергій Татусяк наголосив, що обласна влада однозначно відстоюватиме інтереси громади району. Відтак, він порадив відкликати попередні звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України та готувати нові листи до Кабінету Міністрів та Президента. Крім того, депутати спільно з експертами готуватимуть необхідні рішення для сесії обласної Ради.

«На жаль, ми маємо конфлікт інтересів міністерства і регіональної влади Адже Мінприроди прийняло рішення щодо парку«Кармелюкове Поділля» не на користь місцевих громад. Тому ми мусимо прийняти рішення, яке буде логічним і корисним для місцевого розвитку», – підсумував голова обласної Ради.

Довідка

Національний природний парк «Кармелюкове Поділля» – природоохоронна територія на території Тростянецького та Чечельницького районів Вінницької області. До території національного природного парку «Кармелюкове Поділля» погоджено в установленому порядку включення 20203,4 гектара земель державної власності, в тому числі 16518 гектарів земель, які вилучаються у державного підприємства «Чечельницький лісгосп» та надаються національному природному парку в постійне користування, і 3685,4 гектара земель, що включаються до його складу без вилучення.

ВИННИЦА.info

 

 


0
0