24 верес. 2018 15:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

113

0

У селі на Вінниччині шукають золоту ляльку з дорогоцінним камінням

У селі на Вінниччині шукають золоту ляльку з дорогоцінним камінням

 У селі на Вінниччині шукають золоту ляльку з дорогоцінним камінням 


У селі на Вінниччині шукають золоту ляльку з дорогоцінним камінням

 До села Стара Прилука Липовецького району, на Вінниччині, час від часу приїздять «чорні археологи», які вірять в легенду, що на території старовинного маєтку колишні власники могли сховати скарб. Син відомого і найбагатшого київського лікаря Фрідріха Мерінга – Сергій, був останнім власником маєтку. Йому з сім’єю довелося рятуватися від радянської влади. Нині у приміщенні палацу працює спеціальна загальноосвітня школа-інтернат.

«Старожили розповідають, що у 60-х роках минулого сторіччя, приїздили онука Сергія Мерінга. Колишнього господаря палацу. Сказала місцевим властям, що там лялька захована. Золота, інкрустована дорогоцінним камінням. Якщо її знайдуть та віддадуть її родині, за це вона по всій Старій Прилуці проведе асфальтовану дорогу. Закони у нас які, лише 25 відсотків дає держава від знайденого скарбу. Влада онучці відповідно відмовила. І закінчилося тим, що у селі з’явилася така легенда. Чи вірити у неї, чи ні, це вже воля кожного», - розповів Вiнниця.info сільський голова Віктор Любченко.

Тим не менш, у розповідь вірять. «Чорні» археологи дошкуляють селянам.

«Шкодять нам тим, що виривають ями, а за собою їх не засипають. Добре, хоч не риють, де ходять діти. Там і тротуарна плитка лежить», - продовжує сільський голова.

У селі за ці роки зорганізувалася імпровізована охорона маєтку.

«Ми тих «чорних» археологів ганяємо. Роками, можу сказати. У селян така стратегія виробилась, якщо хтось побачить чужинців, скликають село. Мені дзвонять, ми прибуваємо на місце та виганяємо», - каже Любченко.

До сьогодні скарб так не знайдено.

З історичної довідки: за часів Сергія Мерінга палац було перебудовано востаннє. Саме тоді він став схожим на Маріїнський у Києві. Можливо тому, що власник тривалий час жив неподалік від Маріїнського палацу. А купив він маєток у Старій Прилуці у 1905 році.

Вiнниця.info