3 груд. 2020 10:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

230

0

У селі на Вінниччині оселились рідкісні для українських широт білі чаплі. Відео

У селі на Вінниччині оселились рідкісні для українських широт білі чаплі. Відео

Місцеві жителі готові їх підгодовувати, якщо птахи не зможуть відлетіти із початком морозів


У селі на Вінниччині оселились рідкісні для українських широт білі чаплі. Відео

У селі Сокілець Немирівського району на Вінниччині місцеві жителі помітили білих чапель, які не полетіли на Південь. Рідкісний вид птахів, ще називають чепурами, тут вони зупинилися вперше.

«Тут і раніше зупинялися і зараз є сірі чаплі, качки, лелеки. А от чисто білі чепури, то таких красенів бачимо перший раз», - розповідає Вінниця.info Ігор Марценюк, йому вдалося зняти на відео, як птахи зібралися на колишньому сільському пляжі, що знаходиться неподалік його будинку.

Марценюк зауважує, ці пернаті дуже полохливі.

«Відчувають, що хтось наближається більше, ніж за сотню метрів. Тому це відео, це просто велика вдача», - підкреслює він.


Минулого року в Україні, зокрема на Вінниччині, була аномально тепла зима, тому деякі птахи не відлітали на Південь

«Сірі чаплі, качки залишалися до самих холодів. Якою буде ця зима, будемо спостерігати. Та із моїм колегою Віктором Байраком, який також тут живе, вирішили допомагати птахам, якщо раптом стане дуже холодно, а птахи не зможуть полишити наші місця. Віктор для них може ловити рибу у річці. Якщо буде замало, то будемо купувати морожену мойву, сайру», - продовжує Ігор.

Марценюк з Байраком домовилися із Марією Солодчук, яка живе з протилежного боку у селі Печера, вже Тульчинського, що та буде також спостерігати за чаплями та піклуватися про них у разі потреби.

Орнітологи вже розповідали читачам Вінниця.info про те, що клімат в Україні змінюється. Середньорічні температури підвищуються, особливо взимку. Тому у птахів, є змога годуватися і зимою. Якщо раніше залишалися дикі качки та лебеді, то тепер і чаплі.

«Ті види пернатих, які раніше відлітали на Південь, тепер відлітають пізніше, або взагалі залишаються зимувати у нас. І популяція їх тут збільшується. І домінує над звичними для наших широт птахами», - констатує ветеринар-орнітолог Каріна Петренко.

Довідка: білі чаплі зазвичай мешкають на всіх континентах, окрім Антактиди. Переважно у тропічному та субтропічному кліматі. У Північній Америці — тільки у південній частині, у Південній Америці до Парагвая, в Африці — на південь від Сахари та на острові Мадагаскар. У Європі від Угорщини через північну частину Балканського півострова, Малу Азію до Далекого Сходу. Види, які зустрічаються в Україні, є перелітними. Раніше білі чаплі були досить поширені, проте полювання на них завдало значної шкоди популяціям цих птахів. Тільки 1898 року у Венесуелі було вбито 1538000 білих чапель. З 20-х роківXX ст. білі чаплі були взяті під охорону.

У селі на Вінниччині оселились рідкісні для українських широт білі чаплі. Відео


Новини в зручному форматі в нашому телеграм каналі - https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title