24 лют. 2016 12:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

276

0

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт

 У вінницькому храмі знімали фільм за мотивами Чехова 


У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт

 Вінниця у розрізі часу. ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Цього разу ми розповімо цікаві факти з минулого храму Різдва Пресвятої Богородиці, що на П’ятничанах. Хоча збудували його на початку ХХ століття, проте історія сягає значно глибше, адже першу дерев’яну церкву спорудили ще у 1732 році. З часом вона постаріла і не могла вміщувати всіх прихожан, виходом стало будівництво нового кам’яного приміщення.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці відчув на собі і війну, і політику червоної армії. У 30-х роках настоятеля храму арештували, а сільрада колгоспу П'ятничан таємно прийняла рішення про його закриття. Того дня святиню оточили солдати, активісти-комсомольці на чолі з головою сільради вскочили до храму, почали руйнувати іконостас. Четверо людей намагалось скинути з центрального куполу хрест, але тільки зігнули його.

З дзвіниці скинули дзвони, а приміщення перетворили на зерносховище. Були намагання зробити в алтарній частині хлібний магазин, але місцеві жителі його не відвідували У 40-х роках центральний купол розібрали, а в самій будівлі створили сільський клуб.

В період німецько-радянської війни окупаційна влада використовувала храм для збору молоді, котру спроваджували до Німеччини. Є згадки старожилів, що деякі люди знаходили порятунок тікаючи через підземний хід.

Відродження храму розпочалося по закінченню війни.

«У 1962 році прийняли рішення про закриття Свято-Преображенського собору. Унікальний дерев’яний іконостас, що був у ньому, перенесли в храм на П’ятничани. Саме він привернув увагу режисера Артура Войтецького. У 90-х роках храм став знімальною площадкою для фільму «Архієрей» за мотивами повістей А.Чехова», - розповів ВИННИЦА.info священник голова Історичного відділу Вінницької єпархії Назарій Давидовський.

Головним героєм стрічки став легендарний Богдан Ступка. Зйомки тривали продовж літа 1990-го.

«Ролі прихожан грали самі ж вінничани, а не спеціально підібрані актори. Це ж саме стосується і священників. В фільмі Богдана Ступку показують крупними кадрами, коли ж є архієрей здійснює якісь церковні таїнства, то, насправді, його роль грають справжні священики, тому їх обличчя не показують», - додає Назарій Давидовський.

Ще однією назвою фільму є «Нині прослався син людський». Його зйомки також відбувалися й в інших храмах Вінниччини та Києво-Печерській Лаврі.


1962 рік

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт 

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 2У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 3

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 4

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 5

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 6

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 7

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 8

2015 рік

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 9

2016 рік

 У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 10

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 11

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 12

У столітньому вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. Фотофакт - фото 13

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра КумбаріАрхів, а також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій. Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час, коли через острів ходили трамваї. Про незвичайний готель у центрі міста, який зник через катакомби, зміни на вінницькому «Парижі». А також як за півтора століття Вінниця змінила 4залізничних вокзали. В центрі Вінниці затаївся столітній «будинок-корабель». На землях жіночого монастиря звели будинок з вежею.Також ми розповіли про будинок в центрі Вінниці, де боролися з пияцтвомНайстаріший житловий будинок Вінниці розташованих у самісінькому центрі міста. Розкрили таємниці Вінницької психлікарні. Розповіли про бункер на схилах Південного Бугу, що перетворили на храм. Не менш цікавими були факти про «Шоколадний будинок» тахрам з майже 300-річною історією. Цікавим стало те, що колись вінницькі депутати засідали у Білій Залі.

ВИННИЦА.info, фото - Історичний відділ Вінницької єпархії

title