10 квіт. 2015 10:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

43

0

У Страсну п’ятницю вінничани згадують страждання Ісуса Хреста

У Страсну п’ятницю вінничани згадують страждання Ісуса Хреста

 В п'ятницю напередодні свята Пасхи розіп'яли Ісуса Христа


У Страсну п’ятницю вінничани згадують страждання Ісуса Хреста

 9 квітня, ввечері, митрополит Вінницький і Барський Симеон звершив утреню Великої п’ятниці з читанням 12-ти Страсних Євангелій у кафедральному соборі Вінниці. Наприкінці відправи Архіпастир у своїй проповіді розкрив суть прочитаних Євангелій, у яких розповідається про осудження, страждання та смерть Ісуса Христа.

Про це інформує прес-служба Вінницької єпархії.

В п'ятницю напередодні свята Пасхи розіп'яли Ісуса Христа. Віряни в цей день нічого не їдять до виносу плащаниці з вівтаря на середину церкви, а це звичайно бувало біля 2-ї години пополудні. Повернувшися з церкви, родина звичайно сідає за стіл обідати. Обід у Страсну п'ятницю — пісний, навіть риби їсти в цей день не можна. Здебільшого обходяться городиною: капустою, картоплею, огірками.

Ні шити, ні прясти в Страсну п'ятницю не можна. Великий гріх рубати дрова або що-небудь тесати сокирою. Колись наші господині в селах робили в цей день дві роботи: пекли паски (зазвичай це і робили саме у Страсну п'ятницю) та садили капусту — вважалося, що це робити можна, не гріх. За народним віруванням, у Страсну п'ятницю не можна співати — гріх. Кажуть, що хто співає в Страсну п'ятницю, той на Великдень буде плакати.

У багатьох країнах світу Страсна п'ятниця — вихідний день. Православні і греко-католики, а також всі християни східного обряду, відзначають Велику, або Страсну п'ятницю — найскорботніший день року, коли Церква згадує про страждання Ісуса Христа на хресті за людський рід.

У Страсну п’ятницю вінничани згадують страждання Ісуса Хреста

У Страсну п’ятницю вінничани згадують страждання Ісуса Хреста - фото 2

У Страсну п’ятницю вінничани згадують страждання Ісуса Хреста - фото 3

У Страсну п’ятницю вінничани згадують страждання Ісуса Хреста - фото 4

У Страсну п’ятницю вінничани згадують страждання Ісуса Хреста - фото 5

У Страсну п’ятницю вінничани згадують страждання Ісуса Хреста - фото 6

ВИННИЦА.info