18 листоп. 2021 13:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

159

0

У трамваях, тролейбусах і автобусах не вимагатимуть COVID-сертифікатів, також не перевірятимуть перехожих

У трамваях, тролейбусах і автобусах не вимагатимуть COVID-сертифікатів, також не перевірятимуть перехожих

На території Вінницької області діє 67 мобільних рейдових груп, які стежать за дотриманням наявних карантинних обмежень


У трамваях, тролейбусах і автобусах не вимагатимуть COVID-сертифікатів, також не перевірятимуть перехожих

З 18 листопада Вінниця та область перейшли до «червоної» зони епіднебезпеки, а відтак запрацювало чимало обмежень. В ГУ НП у Вінницькій області розповіли, що перевіряти наявність COVID-сертифікатів у пасажирів громадського транспорту – не будуть. А обмеження, які діяли на міжобласні перевезення – залишаються незмінними. Перевіряти перехожих, чи мають вони COVID-сертифікат також ніхто не буде.

«Дуже багато є чуток в суспільстві відносно перевезень. Усе залишається, як було – на міжобласному сполученні громадяни повинні мати Ковід-сертифікати. У громадському транспорті нічого не змінилося. Все так і залишається – наповненість не більше, ніж кількість сидячих місць, пасажири і водій мають бути в масках. Перевізник контролює наявність засобів індивідуального захисту в пасажирів. Наголошує, не несе відповідальність, а контролює. Якщо громадянин буде їхати без маски, то отримає постанову по ч. 2 ст. 44 зі значком 3 КУПАП, а перевізник буде притягнутий до відповідальності лише у тому випадку, якщо буде більша кількість пасажирів, ніж це передбачено техпаспортом.

Ще хочу пояснити, що зазначені правила діють всюди – не окремо у громаді, місті і так далі, а по всій області, в тому числі у Вінниці. Рішення комісії обласної та державної діють по всій території Вінницької області», – каже заступник начальника управління превентивної діяльності обласного главку поліції Іван Заяц.

На території Вінницької області діє 67 мобільних рейдових груп, які стежать за дотриманням наявних карантинних обмежень. До складу груп крім поліцейських входять представники Держпродспожислужби, Укртрансбезпеки, інших уповноважених органів.

«Ніхто не каже, що з 00:00 години 18 листопада поліція одразу буде ходити і усіх карати. Ми продовжуємо займатися більше просвітницькою діяльністю, громадянам роз’яснювати, як і що має бути. Наші працівники у рейдових групах «озброєні» не лише протоколами, а й законодавством – у кожного на руках є постанова 1236 ід 9 грудня 2020 року, аби роз’яснювати спірні питання, які можуть виникати. Повірте, зранку в нас уже багато телефонних дзвінків від людей, які не знають, як повести себе в тій чи іншій ситуації. Тому найближчі дні поліція буде більше направляти свою роботу на просвітницьку діяльність.

Взагалі хочу сказати, що не слід сприймати роботу поліції та інших структур, які контролюють дотримання карантинних обмежень, – вороже. Це все направлено на те, щоб запобігти поширенню коронавірусу», – додав Іван Заяц.

У трамваях, тролейбусах і автобусах не вимагатимуть COVID-сертифікатів, також не перевірятимуть перехожих

З 29 жовтня, коли Вінницька область та місто Вінниця зайшли у «помаранчеву» зону, за інформацією поліції, складено 235 протоколів про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст.-44(3) КУпАП (Порушення правил щодо карантину людей). Зокрема, 18 – на керівників торгових закладів, 161 – на підприємців, 16 – на перевізників, 40 – на фізичних осіб.

Крім того, винесено 981 постанова за ч. 2 ст.-44(3) КУпАП ( Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот). Також розслідується два кримінальних провадження за ст. 325 КК України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам).

Нагадаємо, у «червоній» зоні діють обмеження щодо:

  • роботи закладів громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), окрім адресної доставки та замовлень на виніс;
  • роботи ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • роботи непродовольчих ринків та магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • роботи закладів освіти, окрім закладів, в яких 100% працівників мають зелені COVID-сертифікати;
  • роботи закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів;
  • проведення масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • за окремим рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій – здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним та залізничним транспортом у межах відповідних регіонів;
  • посадки пасажирів в автомобільний чи залізничний транспорт, який забезпечує сполучення між регіонами;
  • роботи закладів, що надають послуги з розміщення (хостели, готелі тощо).

Зазначені вище обмеження для червоного рівня епідемічної небезпеки не застосовуються за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів, користувачів), та організаторів заходу (співробітників закладу, ринку тощо) одного з таких документів:

  • документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
  • міжнародного, внутрішнього сертифіката (іноземного сертифіката) зеленого кольору, або який підтверджує: негативний результат тестування методом ПЛР чи одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого може бути підтверджена, зокрема, з використанням мобільного додатка «Дія».

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото редакції та поліції Вінниччини