8 квіт. 2020 14:01

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:47
Суспільство
0

186

0

У Тростянці спиртзавод, який забруднював екологію, просить дозвіл відновити роботу, щоб виготовляти спирт для антисептиків

У Тростянці спиртзавод, який забруднював екологію, просить дозвіл відновити роботу, щоб виготовляти спирт для антисептиків

Керівництво спиртового заводу просить на 3 місяці запустити роботу підприємства через нестачу спирту для виготовлення антисептиків


У Тростянці спиртзавод, який забруднював екологію, просить дозвіл відновити роботу, щоб виготовляти спирт для антисептиків


У Тростянці керівництво спиртового заводу просить на три місяці запустити роботу підприємства через нестачу спирту для виготовлення антисептиків. Мова йде про спиртзавод, діяльність якого призвела до екологічної катастрофи в містечку. Тростянчани неодноразово скаржилися на сморід та небезпечні викиди на бардополях.

Нині на адресу голови Тростянецької ОТГ прийшов лист від Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів про те, що до департаменту звернулося керівництво ДП «Тростянецький спиртовий завод», щоб отримати дозвіл на запуск роботі підприємства на 3 місяці. За словами керівництва, відновити роботу хочуть через нестачу спирту для виготовлення антисептиків.

У Тростянці спиртзавод, який забруднював екологію, просить дозвіл відновити роботу, щоб виготовляти спирт для антисептиків

Про це у Фейсбук написав місцевий активіст Андрій Терехов.

«Тиждень тому на адресу голови ОТГ прийшов лист з Департаменту екології агропромислового розвитку, що до них звернулися Ільчишин з Укрспирту та Білейчук – директор спиртзаводу, щоб «дали добро» запуститися на три місяці, у зв'язку з нестачею спирту для виготовлення антисептиків.

Яку хвору уяву потрібно мати, щоб придумати собі, маючи на 37 листків приписів із Департаменту екологічної безпеки про порушення, не усунувши жодного, що їм іще хтось дасть дозвіл працювати? Ми всі добре пам'ятаємо, як кілька місяців тому тростянецьку громаду сколихнув ролик, щодо будівництва випарної системи.

Нам всім «втирали», що за два місяці на законних правах будівництво завершиться і випарка буде введена в експлуатацію. Де вона? Хоча будівництво іде повним ходом, але то далеко не випарна станція. І тут виникає питання, хто і що будує? Друге, тут запитань достатньо. І насамперед, на основі чого він робить забудови на землі громади? Які документи чи дозволи в нього є? Якщо при всьому, крім звернення до голови, щоб вплинула на екологічних активістів і ті, наголошую, перестали блокувати роботу заводу», – пише Терехов.

Активіст додав, що попри зупинку роботи підприємства, барда на полях фільтрації нікуди не зникла. Сморід у містечку був і протягом зими.

У Тростянці спиртзавод, який забруднював екологію, просить дозвіл відновити роботу, щоб виготовляти спирт для антисептиків - фото 2

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський, який дозволяє заводам державного підприємства «Укрспирт» до 30 квітня виготовляти дезінфікуючі засоби. Вже за короткий термін, «Укрспирт» поставив близько 300 тисяч літрів дезінфікуючого засобу виробникам антисептиків.

Загальна виробнича потужність ДП «Укрспирт» – понад 30 мільйонів декалітрів на рік. Його роботу забезпечує 41 виробничий майданчик.

Нагадаємо, в лютому Сьомий апеляційний адміністративний суд скасував дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря держпідприємству «Тростянецький спиртовий завод».

Раніше редакція Вінниця.info розповідала, що діяльність спиртового заводу призвела до екологічної катастрофи в містечку. Відходи, які скидають з виробництва, не очищують і вони забруднюють повітря нестерпним смородом. Крім того, відходами знищили територію навколо пам’ятника загиблим євреям, що викликало резонанс і серед єврейської общини.

У Тростянці спиртзавод, який забруднював екологію, просить дозвіл відновити роботу, щоб виготовляти спирт для антисептиків - фото 3

З моменту відновлення роботи Тростянецького спиртового заводу у 2015 році, тростянчани неодноразово скаржилися на сморід та небезпечні викиди з підприємства. Мешканці райцентру переконані, що оскільки відходи завод не очищує, процес бродіння продовжується, а з підвищенням температури повітря, вітром випаровування приносить до селища та навколишніх сіл.

Уникнути неприємних запахів можна за рахунок переробки відходів, чи встановлення біогазової установки. Відходи не повинні зберігатися під відкритим небом, створюючи загрозу для життя і здоров’я людей.

Вінниця.info