9 лип. 2015 10:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Культура
0

83

0

У центрі Вінниці встановлять унікальний автомат, котрий читає вірші

У центрі Вінниці встановлять унікальний автомат, котрий читає вірші

 У Вінниці встановлять унікальний автомат, котрий читає вірші


У центрі Вінниці встановлять унікальний автомат, котрий читає вірші

У Вінниці 10 липня на площі Тараса Шевченка з ініціативи Чеського центру в Україні встановлять поезіомат. Це конструкція у вигляді металевої трубки, натиснувши на кнопки на ній можна буде прослуховувати переклад українською мовою віршів про війну авторів з різних країн світу у виконанні відомих українських поетів.У Вінниці ціле літо звучатиме поезія.

Про це повідомляє Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo».

Автором оригінального винаходу є власник чеських кав’ярень Ондржей Кобза, який став відомий встановленням фортепіано та столів для гри в шахи в чеських містах. Виробництво поезіомату коштувало близько 200 тис крон, гроші було зібрано завдяки краудфандингу. Авторами чудо-автомату є Їтка Тосова та Віт Хеджхог, технічний дизайн придумав Вацлав Черний.

Поезіомат має вигляд металевої труби, трохи схожої на перископ з іменами письменників та відповідними кнопочками, натиснувши на які можна почути відому поезію. В Україні поезіомат «читає» переклади віршів з різних країн, котрі виражають досвід війни і повоєнних станів.

Поезіомат перевезли до України у співпраці з Чеським центром, спочатку до Києва. Тепер же на кілька місяців він їздитиме різними містами України. Подібні інсталяції розвивають громадський простір і дають змогу перехожим слухати унікальні записи, особливо в такі неспокійні часи.

Відкриття поезіомату у Вінниці відбудеться 10 липня о 18:00. У відкритті візьме участь директорка Чеського центру у Києві Луціє Ржегоржікова.

ВИННИЦА.info