23 квіт. 2020 12:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

194

0

У центрі Вінниці відремонтували фасад єврейської синагоги. Фото

У центрі Вінниці відремонтували фасад єврейської синагоги. Фото

Синагога Лівшиця у центрі Вінниці змінила свій вигляд.


У центрі Вінниці відремонтували фасад єврейської синагоги. Фото

Синагога Лівшиця у центрі Вінниці змінила свій вигляд. Нещодавно на вулиці Соборній завершили ремонт фасаду культової споруди. Роботи розпочали у березні. Тепер будівля під номером 62 – оновлена. На стінах більше немає облущеної шпаклівки, фасад пофарбували.

Нагадаємо, що в лютому 2018-го на першому поверсі синагоги Лівшиця розмістили представництво лотереї, почепили вивіску «Золота підкова», вікна заклеїли. Заклад пропрацював там недовго, згодом на його місці відкрили службу доставки суші.

Оновлена синагога

У центрі Вінниці відремонтували фасад єврейської синагоги. Фото

У центрі Вінниці відремонтували фасад єврейської синагоги. Фото  - фото 2

Синагога до ремонту

У центрі Вінниці відремонтували фасад єврейської синагоги. Фото  - фото 3

У центрі Вінниці відремонтували фасад єврейської синагоги. Фото  - фото 4

У центрі Вінниці відремонтували фасад єврейської синагоги. Фото  - фото 5

Довідка

Синагога за адресою Соборна, 62 збудована у 1897 році за кошти вінницького купця Ліфшиця. До початку революції 1917 це була головна синагога Вінниці. Служби проводилися тут до 30-х років XX ст. У 1930 році будівлю закрили та перетворили на клуб ім. Йосифа Сталіна, попередньо позбувшись від будь-якого натяку на первинне призначення цієї будівлі (високі вікна були затягнуті темним сукном, а вгорі на фронтоні зяяла кругла діра). Під час Другої світової війни там нагромаджувався одяг, конфіскований у вінницьких євреїв.

Одразу ж після війни тут на деякий час розташувався театр, а згодом — філармонія. Будівлю синагоги повернули єврейській громаді в 1992 році, після чого її було повністю відремонтовано зусиллями рабина Лейбла Суркіса та Ісаака Новоселецького.

Раніше «Центр історії Вінниці» опублікувaв aрхівне відео. У фільмі покaзaно зaкриття синaгоги Лівшиця у 1927 році. Плaкaти з нaписaми нa їдиш з вимогою перетворити синaгоги нa осередки культури, опломбувaння дверей синaгоги, встaновлення червоного прaпорa нa її дaху.

Вінниця.info