1 берез. 2018 16:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Культура
0

234

0

У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи

У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи

 У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи


У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи

 8-10 червня Вінниччинa проведе грaндіозний фестивaль Operafest Tulchyn. Ще до його почaтку Тульчин чекaє мистецьке перетворення, яке буде втілене в рaмкaх окремого проекту – «Леонтович Aрт-Квaртaл», що переміг нa конкурсі «Мaлі містa – великі врaження».

Про це 1 березня розповіли оргaнізaтори Operafest Tulchyn.

Сірі стіни 10 тульчинських будинків, що розтaшовaні у квaртaлі поблизу пaлaцу Потоцьких і пов’язaні з життям тa творчістю Миколи Леонтовичa, будуть перетворені нa гaлерею зобрaжень розкішних європейських оперних теaтрів: Віденської, Римської, Пaризької, Берлінської , Одеської опер.

Крім естетичної крaси, який отримaє центрaльний квaртaл містa, це будуть популярні фотозони для всіх мешкaнців тa гостей Тульчинa.

Працювати над муралами запрошені найкращі художники закордону та України. Свою участь у проекті підтвердили Артур Вабік із Кракова, Збінек Лінгарт та Іво Наврат з Праги. Також тривають перемовини з митцями Литви, Німеччини та Австрії.

Планується, що над створенням одного муралу протягом 10-15 днів будуть працювати 3-5 художників, у кожного з яких будуть свої асистенти. Перед нанесенням малюнку кожну стіну готуватимуть, адже деякі з них покриті ще старою радянською плиткою, тому потребують нанесення спеціальної надміцної ґрунтовки.

Після розробки художником ескізу, вночі за допомогою проектора буде виставлятися графічне зображення на стіну і проводитись відповідне корегування масштабування. А вже вдень художники за допомогою фарб (спеціальних аерозолів та фасадних фарб) будуть наносити кольорове зображення.

«Надаючи краси та нового привабливого іміджу місту, мурали змінюють і самих мешканців, - відзначає творчий куратор проекту «Леонтович Арт-Квартал» Олександр Никитюк. – За цією трепетною зміною сприйняття себе, власного будинку й міста ми спостерігали ще торік, коли у рамках Operafest Tulchyn був створений перший мурал у Тульчині. Мешканці самі почали перефарбовувати свої балкони, щоб вони гармоніювали із малюнком, адже люди одразу відчули й себе частинкою мистецтва. Мистецьке втручання в середовище підштовхує містян інакше поглянути на звичні будівлі та вулиці, сприяють благоустрою та абсолютно іншому відношенню до свого міста».

Перший мурал

У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи

Зазначимо, що проект ініційований Тульчинською об’єднаною територіальною громадою та співорганізатором – «Лабораторією актуальної творчості»,

Нагадаємо, що в рамках «Леонтович Арт-Квартал» 8 червня в Тульчині відкриють пам’ятник мелодії «Щедрик».

Ескізи

У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи - фото 2

У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи - фото 3

У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи - фото 4

У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи - фото 5

У Тульчині на фасадах 10 будинків намалюють оперні театри світу. Ескізи - фото 6

Вінниця.info