4 лют. 2016 18:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

151

0

У Вінниці будівництво нового притулку для собак «розпалило» скандал

У Вінниці будівництво нового притулку для собак «розпалило» скандал

 Скандал навколо будівництва нового притулку для собак у Вінниці: «за» і «проти»


У Вінниці будівництво нового притулку для собак «розпалило» скандал

 Будівництво нового притулку для собак у Вінниці викликало чималий резонанс. Захисників тварин «збунтували» декілька факторів: по-перше, близько 10 років у місті працює притулок «Планета», який, за словами активістів, справляється з обов’язками в міру свого фінансування; по-друге, сума будівництва складає 4,5 мільйони гривень, виділили які з місцевого бюджету; по-третє, програма притулку передбачає евтаназію тварин після їх 45-денного там перебування; по-четверте, рішення про будівництво закладу для собак та їх умертвіння не обговорювалося на громадських слуханнях.

4 лютого вінницькі активісти, представники місцевої влади та працівники «Планети» зібралися за круглим столом обговорити дану проблему. Розглядали її з кількох сторін.

Фінанси

Будівництво нового притулку на вулиці Гонти обійдеться місту в 4,5 мільйонів гривень з бюджету Вінниці. Він матиме 130 вольєрів, що вміщуватимуть загалом 400-600 собак. Наразі близько 2% суми вже витратили на розробку проекту будівництва. Зводити заклад планують розпочати весною.

Паралельно у місті функціонує притулок «Планета», в якому знаходяться 450 собак. На їх утримання у 2016 році мерія виділила лише 168 тисяч гривень. Цього, за словами директора притулку Тетяни Постановської, вистачає лише на стерилізацію, тому тварини виживають за кошт волонтерів і небайдужих городян. За благодійні внески хвостатим споруджують нові вольєри, купують їжу, ліки, а також платять заробітну плату трьом працівникам (по 50 грн. в день).

Представники «Планети» впевнені, що нового притулку у місті не потрібно, владі варто лише покращити фінансування вже працюючого.

«Допоможіть нам! Дайте кошти на вольєри і харчі. Давайте проведемо масово стерилізацію. Нам не потрібно 4,5 мільйони. Є ж територія. Навіщо будувати «могильник»?

Ми ж європейське місто, то давайте вирішувати проблеми гуманно. Досить того, що комунальники вже потруїли половину собак, стерилізованих волонтерами», - зазначила Тетяна Постановська.

У Вінниці будівництво нового притулку для собак «розпалило» скандал

До того ж активістів обурило, що міська влада прийняла таке важливе рішення без громадських обговорень.

Моральність

Одним із пунктом програми притулку є евтаназія.

«Якщо протягом 45 днів після відлову тварини та утримання її в муніципальному притулку не було знайдено господаря чи особи, що виявила бажання її утримувати, то тварини застосовується метод евтаназії.

Даний порядок забезпечить достатньо пропускну здатність притулку та бути завжди готовим до надходження нових тварин», - йдеться в документі, ухваленому 32 сесією 6 скликання Вінницької міської ради.

У Вінниці будівництво нового притулку для собак «розпалило» скандал - фото 2

На думку активістів, це жорстоко, адже, по-перше, 45 днів - дуже короткий термін для того, аби знайшовся новий хазяїн чотирилапого; по-друге, в притулку ніхто не слідкуватиме, на який день усипили тварину (3-ій чи 45-ий).

За умовами програми, працюватимуть в притулку волонтери. Але виникає риторичне питання: хто з них захоче спочатку місяць гратися з собакою, а потім її вбити?

Позицію церкви висловив протоієрей Хрестовоздвиженського Храму Отець Володимир:

«Яка різниця хто: людина чи тварина? І те й інше гріх. Давайте подумаємо про душі осіб, які вбиватимуть цих собак. Що вони хорошого можуть принести суспільству чи своїм дітям? Ми не маємо права так просто відбирати життя у живого.

Я вважаю, що найкращим варіантом є потужна рекламна компанія «Планети», яка б закликала городян взяти собі чотирилапого друга», - додав Отець.

У Вінниці будівництво нового притулку для собак «розпалило» скандал - фото 3

Безпека

За словами представника Вінницької міської ради Серія Пасічника, притулок «Планета» відловлює собак, стерилізує, а потім – повертає їх на те ж місце, де знайшли. Саме тому на вулицях Вінниці щоразу збільшує кількість бродячих. Крім того, тварини все частіше кидаються на людей.

«У порівнянні з 2014 роком, кількість покусаних осіб зросла вдвічі: від 96 до 227 випадків, також почастішали скарги на безпритульних тварин у «Цілодобову варту», - наголосив чиновник.

У Вінниці будівництво нового притулку для собак «розпалило» скандал - фото 4

До слова, у Вінниці катастрофічна ситуація з вакциною проти сказу. Головний санітарний лікар міста Ірина Односталко розповіла ВИННИЦА.info, що вакцини просто немає.

«Ситуація патова – вакцини практично немає. На Вінницю залишилося лише 52 дози. Причиною такої кризи стало те, що в Україну сиворотку постачали з Росії, далі МОЗ розподіляла її на місця. Лікарі виходять з становища, як можуть: використовують інші препарати від сказу, проте і їх запасів обмаль», - сказала держслужбовець.

Активісти, в свою чергу, запевнили, що тварина ніколи не заподіє шкоду людині, якщо її на це не спровокувати.

«Давайте не будемо вносити до цієї статистики алкоголіків, які кидають камінцями в собак… Нагодована, доглянута собака ніколи не людину не кидається», - зазначила голова наглядової ради БФ «Планета» Алла Шевченко.

Залишати проблему на півдорозі громадські організації та активісти не планують. Вони готують звернення до міської ради та збирають підписи, аби виключити негуманний пункт з програми, а також провести реальні громадські обговорення щодо будівництва нового притулку.

У Вінниці будівництво нового притулку для собак «розпалило» скандал - фото 5

У Вінниці будівництво нового притулку для собак «розпалило» скандал - фото 6

ВИННИЦА.info