8 верес. 2016 12:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

159

0

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж

 Для діток з аутизмом зробили сенсорну кімнату


У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж

 8 вересня у Вінниці в приміщенні центру реабілітації  «Гармонія» обладнали сенсорну кімнату для дітей з аутизмом. Ініціатива вінничан по створенню кімнати реалізована через бюджет громадських ініціатив, і обійшлась вона 118 тис. гривень. В дитячій кімнаті є бігова доріжка, батути, м’ячі, дошка для малювання піском та безліч різних розвиваючих сенсорику та логіку іграшок. Заняття з дитиною в кімнаті триває годину. Діти, яким потрібна корекція, потребують таких занять щоденно. За словами ініціаторів проекту у Вінниці 52 дитини, яким поставлено діагноз аутизм.

Громадська організація, яка ініціювала створення сенсорної кімнати та голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк 8 серпня показали меру Вінниці Сергію Моргунову «новинку», яку облаштували для діток.

«Тут є все щоб дитина могла розвиватись і щоб можна було заспокоїти дитину. От вчора у хлопчика був дуже агресивний настрій, він побігав по доріжці, погрався, і дитина «виходить», - розповідає ініціатор проекту Катерина Мазєва.

Раїса Панасюк говорить, що «Гармонія» підтримала проект, надавши кімнату і допомігши із закупівлею обладнання, адже тема аутизму в Україні зараз лише досліджується.

«Громадська організація молода, їм потрібно було приміщення, щоб вони опробовували, які потрібні спеціалісти. Тому що тема аутизму в нас не досліджується, в Україні вона тільки підіймається, потрібна була співпраця. Ми допомагали придбати обладнання, бо як центр реабілітації «Гармонія», ми маємо більше досвіду, знаємо де це обладнання шукати, як його бюджетом повести, бо це ціла наука. Працювали ми над цим спільно, але ідея їх, вони працюють з дітьми. Ці кімнати що ви бачите це співпраця влади і громади. Це дуже важливо», - говорить Раїса Панасюк.

«Ми дуже вдячні за підтримку і сподіваємось, що наші діти виростуть без діагнозу. Вони будуть завжди незвичайні, але ми сподіваємось, що вони стануть самостійними, зможуть працювати, заробляти собі на життя і бути повноцінними членами громади. Наша ціль – вивести наших дітей в світле майбутнє. Тому дякую», - говорить мама, яка ініціювала проект.

За словами Вінницького міського голови діти повинні бути в соціумі, а влада повинна і в школах створити умови для діток з аутизмом.

«Сьогодні спілкувались і з Катериною і Раїсою Василівною, з представниками громадських організацій, ми прийшли висновку, що дійсно в школах потрібно організувати кімнати розвантаження. Вцілому збігаємось на думці, що дітки з такими проблемами повинні бути в загальному соціумі, вчитись в загальних класах, так як і діти з обмеженими фізичними можливостями. Було дано доручення департаментам відпрацювати школи, де необхідно зробити в першу чергу кімнати. З свого боку ми забезпечимо обладнанням», - сказав Сергій Моргунов.

Довідка.

Аутизм (від греч. Autos – сам) – стан психіки, що характеризується переважанням замкнутого внутрішнього життя і активним усуненням від зовнішнього світу. Медицина ще не знайшла повноцінних механіків боротьби з цією хворобою. Більш того, аутизм може передаватися через покоління і навіть генетично мутувати. Цікавою особливістю аутизма є надздібність людини концентруватися на одній певній ідеї, темі, меті.

Історія показує, що такі люди здатні добиватися успіхів у професійній діяльності або навіть стають геніями. І це не дивно — адже «зірки» своєї справи і генії — теж особливі люди.

До обдарованих особистостей, які в певний період свого життя демонстрували аутичні риси, прийнято відносити письменників Ганса Крістіана Андерсена, Вірджинію Вульф, художників Ван Гога, Леонардо да Вінчі та Мікеланджело Буонарроті, композитора Амадея Моцарта, вчених Альберта Ейнштейна та Ніколаса Теслу, Ісаака Ньютона, мільйонера Білла Гейтса, актора Боба Ділана, кінорежисера Стенлі Кубрік і багатьох інших відомих людей. Принаймні, на це вказують епізоди з їхніх біографій, особливості поведінки або способу життя.

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 2

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 3

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 4

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 5

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 6

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 7

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 8

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 9

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 10

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 11

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 12

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 13

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 14

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 15

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 16

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 17

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 18

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 19

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 20

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 21

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 22

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 23

У Вінниці для діток з аутизмом облаштували сенсорну кімнату. Фоторепортаж - фото 24

Вінниця.info