7 берез. 2017 17:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

65

0

У Вінниці Гройсман розповів про блокаду та тариф «Роттердам плюс»

У Вінниці Гройсман розповів про блокаду та тариф «Роттердам плюс»

 У Вінниці Гройсман розповів про блокаду та тариф «Роттердам плюс»


У Вінниці Гройсман розповів про блокаду та тариф «Роттердам плюс»

 У Вінниці 7 березня під час візиту прем’єр-міністра журналіст запитав Володимира Гройсмана, чому блокада Донбасу є негативною для України. Чому блокада частини двох областей відображається на всій країні.

«Я це пояснював не один раз. Очевидним є факт наступний: блокада відбувається виключно, на мій погляд, в інтересах Російської Федерації. Донбас – це Україна. На превеликий жаль, туди прийшли російські війська разом з своїми бандитами. Українські надра сьогодні знаходяться саме на території, яка поки що нам тимчасово непідконтрольна. Ми витрачаємо вугілля на виробництво електричної енергії для нашої країни. Третина електроенергії в Україні виробляється з вугілля. Частина – з антрацитного, яке не добувається на підконтрольній території частина – на вугіллі, яке добуваємо на підконтрольній території. Нам в Україну антрацитне вугілля потрібне технологічно. Це з одного боку.

З іншого боку – ми маємо величезний потенціал української металургії – «Криворіжсталь», «Запоріжсталь» і так далі. Це комплекс, в якому працює приблизно 300 тисяч людей. Він є важливим для експорту українських товарів, та входження в Україну валюти. Валюта нам потрібна для підтримки нашого валютного балансу і підтримки національної валюти. У випадку, коли відбувається економічна та енергетична блокада, ми маємо переорієнтовуватись на інші можливості. Хочу підкреслити, вугілля яке добувалось на непідконтрольних територіях, але всі ці підприємства були зареєстровані в Україні і платили податки в український бюджет. Сьогодні 2,3,4 мільярди гривень щомісяця ми втрачаємо.

Більше того, в 2016 році домоглись підйому національної економіки – 2,2% підйому економіки добрий сигнал для створення нових робочих місць, для вироблення більше української продукції, для виходу на нові ринки… Ми зразу вийшли на соціальні стандарти, в плані вдвічі підвищення заробітної плати. В четвертому кварталі 2016 року мали економічне зростання 4,7%.

В мене враження, що тільки Україна починає підіймати голову і вставати з колін, хтось має дати зверху, щоб нам було дуже важко. Ця блокада негативно вплине на економіку. Це може призвести до падіння ВВП.

Варто подивитись в інтересах кого це відбувається. Де ми можемо придбати сьогодні вугілля? Можемо придбати його в США чи в Російській Федерації. Якщо хтось вважає, що придбати вугілля треба в Росії, то я категорично проти, тому що це торгівля з країною-ворогом. Коли говорять «ми проти торгівлі на крові», я теж категорично проти. Але мова йде про те, що всі операції відбувались в гривні, шахтарі отримували зарплати в українських банках. Фактично блокада призвела до серйозних наслідків, які в середньостроковій перспективі можуть мати негативний вплив на життя кожного українця. Фінансуємо безпеку і оборону ми з економіки – 5% ВВП йде на оборону.

Я не знаю всіх тих людей, які беруть участь в блокаді. Я розумію, що серед тих людей є багато таких, що серцем вболівають за Україну. Хочуть тільки кращого. Але по суті, якщо проаналізувати те, що відбувається, ми маємо зворотній ефект» - говорить В. Гройсман.

Також прем’єр-міністра запитали, чи купувалось це вугілля за формулою «Роттердам плюс».

«Це все не відповідає дійсності. На «Роттердамі» сьогодні вугілля коштує 2700 – 2900 гривень. В тарифі, генерації, він закладений – 1700 гривень, тобто десь на 1 тисячу менше. Саме головне, що ми закуповували його не за валюту, а за гривню, всі кошти тут ходили, в Україні. Я думаю, що ті хто стоять за блокадою, вони все розуміють, просто під гаслами розказують історії, яким їх навчили їхні господарі»,- сказав В. Гройсман.

Вінниця.info