6 трав. 2011 15:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

47

0

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії

У Вінниці 6 травня 2011 року за участі Маршалка Сенату Республіка Польща Богдана Борусевича відкрився Всесвітній День Полонії і поляків, що проживають за кордоном.


У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії

У Вінниці 6 травня 2011 року за участі Маршалка Сенату Республіка Польща Богдана Борусевича відкрився Всесвітній День Полонії і поляків, що проживають за кордоном.

Під час зустрічі офіційної делегації Польщі із керівництвом області та міста Вінниця голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига зазначив, що Вінницька область разом із Житомирською та Хмельницькою областями є місцем, де історично проживає найбільша кількість поляків в Україні.  "Офіційно на Вінниччині проживає 300 тисяч поляків, у м.Вінниця – 10 тисяч. Також в обласному центрі діють 6 польських товариств", - сказав М.Джига.

Крім того, за словами очільника області, на сьогоднішній день реалізується близько 180 партнерських контактів про торгівельно-економічне та культурне співробітництво територіальних громад області та Сьвєнтокшиського, Лодзинського, Великопольського, Малопольського, Мазовецького, Поморського, Опольського, Вармінсько-Мазурського і Підкарпатського воєводств Республіки Польща. "Республіка Польща є другим після Німеччини інвестиційним партнером Вінницької області за обсягами інвестування", - підкреслив М.Джига.

Маршалок Сенату Республіки Польща відзначив тісні контакти між Україною та Польщею, як у економічній площині, так культурній. "За останні півроку це вже мій третій візит на Україну і сьогодні я зустрінусь із спікером ВР України паном Литвином, також влітку цього року планується зустріч Президентів обох держав – це все демонструє рівень тісних контактів між нашими державами", - сказав Б.Борусевич.

На згадку про цей день керівництво Вінниччини подарувало Маршалку Сенату Республіка Польща подільську скатертину та 12 серветок вишитих на бязі ручної роботи.

Також під час зустрічі відбулось підписання протоколу намірів про співробітництво та партнерство між Хмільницьким районом Вінницької області і Тарнувский повятом Малопольского воєводства.

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 2

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 3

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 4

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 5

В рамках відкриття Всесвітнього Дня Полонії за участі Б.Борусевича у вінницькій обласній бібліотеці ім.Тімірязєва відбулось відкриття виставки присвяченої Ігнатію Яну Падеревському.

Ігнатій Ян Падеревський народився в Курилівці неподалік Вінниці і в цьому році відзначається 70-річчя з дня його смерті (перший міністр закордонних справ незалежної Польщі, відомий у світі композитор). У Тарнові, в цьому повіті зберігся єдиний будинок в якому він жив і влада того міста зробила там музей.

На згадку про першого міністра закордонних справ незалежної Польщі Маршалку Сенату Республіка Польща, голові Вінницької обласної ради Сергію Татусяку та віце-міністру закордонних справ Республіки Польща подарували бронзові статуетки Падеревського.

Також відбулась церемонія покладання квітів до пам’ятної дошки Ю.Пілсудському.

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 6

 У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 7

 У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 8

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 9

 У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 10

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 11

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 12

 У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 13

У Вінниці Маршалок польського Сенату Борусевич "відкрив" Всесвітній День Полонії - фото 14

В рамках візиту Маршалка Сенату Республіка Польща відкриється ще одна виставка присвячена Сенатору Йоахимові Волошинському та гала-концерт з нагоди святкування Всесвітнього Дня Полонії і поляків, що проживають за кордоном.

Нагадаємо, Генеральне консульство Польщі у Вінниці в 2011 року вибрано організатором всесвітніх днів поляків і полоній, що мешкають в усіх країнах світу.

ВИННИЦА.info


0
0