8 листоп. 2010 14:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

53

0

У Вінниці освячено нижній храм Спасо-Преображенського кафедрального собору

У Вінниці освячено нижній храм Спасо-Преображенського кафедрального собору

Нижній храм у кафедральному соборі було влаштовано у 1855 році за ініціативою тодішнього настоятеля протоієрея Порфірія Вознесенського


У Вінниці освячено нижній храм Спасо-Преображенського кафедрального собору

У Вінниці освячено нижній храм Спасо-Преображенського кафедрального собору.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької єпархії Української Православної Церкви Московського Патріархату.

За повідомленням, чин освячення храму на честь святих Косьми і Даміана звершили четверо архієреїв на чолі з керуючим справами УПЦ архієпископом Білоцерківським і Богуславським Митрофаном. Йому спів служили архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим та єпископ Шепетівський і Славутський Володимир.

Нижній храм у кафедральному соборі було влаштовано у 1855 році за ініціативою тодішнього настоятеля протоієрея Порфірія Вознесенського. За згодою з представниками католицького духовенства, з приміщення храму, яке до цього було усипальницею засновників Домініканського монастиря з роду Грохольських, були перенесені 16 поховань і влаштований зимовий храм.

У ХХ столітті, коли Спас-Преображенський собор було закрито, нижній храм був перетворений на спортзал, потім у ньому був гардероб залу органної музики.

На початку 90-х років ХХ століття, коли споруди собору були передані віруючим, був відновлений і нижній храм. У ньому звершувалися буденні богослужіння, Таїнства Хрещення і Вінчання. У храмі були зроблені розписи і встановлений іконостас. Але через порушення системи гідроізоляції храму, сюди стала проникати волога і настінні розписи почали руйнуватися.

За відновлення храму взявся призначений на Вінницьку кафедру у 2007 році архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон. З його благословення почалися протиаварійні роботи у храмі. Зокрема у стіни був введений спеціальний розчин, який має перекрити доступ вологи всередину і зберегти храм. Після закінчення першочергових відновлювальних робіт, був перебудований вхід до нижнього храму, замінена підлога, відреставрований іконостас та приготований до освячення новий визолочений Престол.

 

ВИННИЦА.info

 


0
0