23 груд. 2016 02:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

115

0

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз


У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз

Ввечері 22 грудня на площі Небесної Cотні близько сотні вінничан yа сходинках розклали 14 портретів загиблих бійців. Біля кожного запалена лампадка та квіти.

«На світлинах п’ятеро загиблих під Світлодарською дугою. Тих, кого офіційно визнали загиблими. Серед тих, хто склав голову у тім бою, про вінничан ми поки не чули. Проте вирішили також вшанувати дев’ять бійців з нашої області, які відлетіли у небо з кінця вересня цього року», - каже організатор вшанування Тетяна Власюк.  

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз

Капелан править заупокійну службу. Люди не стримують сліз. Коли звучить «Пливе качка», один з молодих хлопців у військовій формі відходить у бік неподалік дерев’яного хреста. Сідає у сніг та схиляє голову.

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз - фото 2

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз - фото 3

«Важко усвідомити, скільки горя ми тепер маємо переживати. Кожен, хто загинув в конфліктній зоні на теренах Донбасу захищаючи цілісність України – герой. Ті, хто тут, у мирній частині країни, мають пам’ятати про них. Про тих, хто там зараз своїми життями захищає нас. Наших дітей та наш спокій», - говорить вінничанка Юлія Щербань.

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз - фото 4

Наприкінці вшанування розгортають семиметровий у довжину прапор України. Кожному пропонують залишити на ньому свій надпис.

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз - фото 5

«Його почали розписувати минулого року 18 лютого. На день розстрілу активістів Майдану Гідності. Ми назвали його прапором Пам’яті», - пояснює організатор Людмила Бобровська.У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз - фото 6

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз - фото 7

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз - фото 8

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз - фото 9

Прийти на панахиду не змогли 12 учасників бою під Світлодарською дугою, яких 19 грудня літаком-реанімацією доправили у військовий вінницький шпиталь. Хлопці знаходяться на лікуванні. Вдячні вінничанам за те, що вшанували їх побратимів. Пригадують, як близько п’яти годин вели контрнаступ на супротивника, який їх штурмував.

У Вінниці під час вшанування загиблих під Світлодарською дугою не стримували сліз - фото 10

«Наші гості, так звані, яких ми називаємо сепаратистами пішли на нас штурмом. Перед цим була хороша артобробка. Ми у свою чергу зробили контрудар. І настільки якісно,  що кілометр назад свої території повернули. У моїй групі було два «200-х» та  п’ять «300-х», разом зі мною. А в другій  групі також двоє загиблих, та троє поранених. Найгірше було 23-річному побратиму з позивним Крук, та 42-річному Луці. У молодшого уламками ручної гранати йому посікло обличчя, руки, ноги та ребра. У старшого одну руку прострілив з гвинтівки снайпер, другу руку посікли уламки снарядів. У мене важка контузія голови. А може, і не одна. Бій розпочався о 7 ранку. Тривав практично п’ять годин. Коли ми йшли з контрударом, біля нас розривалося не менше півсотні гаубіц та мінометів», - каже поранений боєць, позивний – Кідур.  

Незабаром Вінниця.info опублікує ексклюзивне інтерв’ю з бійцями за Світлодарську дугу, які лікуються у Вінниці.

Вінниця.info