25 січ. 2017 14:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

48

0

У Вінниці «підійматимуть» малий бізнес за канадською програмою

У Вінниці «підійматимуть» малий бізнес за канадською програмою

 В мерії за програмою ПРОМІС розробляють проект розвитку підприємництва


У Вінниці «підійматимуть» малий бізнес за канадською програмою

 25 січня у Вінниці відбулось засідання робочої групи з розробки Програми посилення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва у місті Вінниці. Програму планують затвердити на сесії міськради в березні 2017 року, вона розрахована на 2017 – 2021 роки та передбачає створення сприятливих умов для розвитку малого підприємництва. Проектом ПРОМІС (Партнерство для розвитку міст) передбачено фінансування Програми в розмірі 100 тис. канадських доларів.

«Ми сьогодні зібрались, щоб в першу чергу напрацювати і розробити міську програму посилення конкуренто-спроможності малого і середнього бізнесу. Завдання, які ми бачимо перед собою, в першу чергу - необхідно покращити бізнес-клімат у Вінниці, щоб бізнес почував себе надійним партнером. Наприклад, з точки зору надходження до міського бюджету з сектору малого і середнього бізнесу, за результатами 2016 року ми відчули позитивну динаміку. Це відбувається звичайно за фінансової децентралізації, що  дає в першу чергу розвиток інфраструктури, покращення в соціальній сфері.

Крім того, ми ставимо за мету сприяти посиленню конкурентоспроможності (бізнесу-ред.), як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках. Для нашого бізнесу відсутня інформація, щоб розуміти в якому напрямку можна рухатись, щоб продавати товари, послуги, щоб мати якісь контакти з бізнесом, в том числі в Європі і на внутрішньому ринку. Тому наше завдання в цьому сприяти і надавати відповідну методичну допомогу.

На кінець березня ми повинні з відповідним документом вийти на сесію міської ради. Важливо щоб цей документ співпадав з основними принципами Стратегії «Вінниця 2020», - говорить мер Вінниці Сергій Моргунов.

Головний експерт проекту «ПРОМІС» з розвитку бізнесу Валерій Кокоть зауважив, що Вінниця має свою специфіку, але є напрацьована загальна міжнародна методологія, які перші 5 кроків потрібно зробити для конкуренто-спроможності бізнесу.

«До кінця 2020 року ми будемо працювати з Вінницею. Я відповідаю за розвиток малого і середнього підприємництва, ми працюємо з 16 містами і в кожної місті ми розробляємо якісь унікальні програми. Потрібно обов’язково враховувати специфіку кожного міста. Вінниця теж має свою специфіку. Попередні дослідження, які ми зробили у Вінниці, вона досить позитивно виглядає на фоні українських міст. Разом з тим є певні резерви, які можна використовувати для того щоб процес соціально-економічних перетворень, розвиток бізнесу інсценувати певним чином моделлю розвитку бізнесу в цілому для України, - говорить Валерій Кокоть.

За напрацьованою міжнародною методологією існує перші 5 кроків щодо розвитку конкуренто-спроможності бізнесу:

  • Доступ до інформації щодо стандартизації і сертифікації та інтернаціоналізації у Вінниці малого і середнього підприємництва. В багатьох випадках малий бізнес це двоє, троє, а то й одна людина, які виконують не лише функції для отримання прибутку, а й забезпечують себе, свої родини доходами. Дому не завжди вони можуть мати такий же рівень доступу до інформації як має той же середній чи великий бізнес.

  • Багатьох малих та середніх підприємців потрібно заохотити та надавати їм всебічне сприяння, щоб вони впроваджували всі найкращі стандарти та технічні регулювання і таким чином, їх продукція буде конкурентоздатною.

  • Важливим є розвиток інфраструктури підтримки малого і середнього підприємництва.

  • Для малого і середнього бізнесу є важливим управління цим бізнесом. Тому що коли іноді власником, директором і бухгалтером, фінансистом є одна особа, складно виконувати ці різноманітні функції. Тому допомога влади може бути в тому щоб посилити спроможність щодо управління бізнесом для малого та середнього підприємництва.

  • Використання міжнародних механізмів розвитку торгівлі. Ми знаємо, що можна виробляти будь-що, але якщо ти його не продаєш, немає сенсу щось робити. Тому торгівля є важливим аспектом діяльності малого та середнього підприємництва.

«Яку б програму ми не розробляли найважливішим є збереження існуючих робочих місць та створення нових», - підсумував В. Кокоть.

Програму розроблятимуть спільно з бізнесом. Спеціалісти будуть вивчати бізнес-середовище міста на основі анкетування підприємців. Опитування вже розпочалось і триватиме до середини лютого. Анкета ТУТ

На реалізацію проектів з підтримки малого та середнього бізнесу за проектом «ПРОМІС» передбачено витрачення 100 тис. канадських доларів у Вінниці також залучення коштів інших міжнародних донорів, з якими співпрацюють.

Нагадаємо, у Вінниці в рамках проекту ПРОМІС (Партнерство для розвитку міст) працюють також над розробкою маркетингу та бренду міста.

У Вінниці «підійматимуть» малий бізнес за канадською програмою

Довідка.

Проект міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС) спрямовано на зміцнення муніципального сектору в Україні, впровадження ефективного демократичного управління та прискорення економічного розвитку шляхом підвищення спроможності українських міст у сфері демократизації врядування та місцевого економічного розвитку; створення сприятливого середовища для розвитку малого та середнього бізнесу; підтримку процесу децентралізації та інтегрованого планування розвитку на місцевому, регіональному та національному рівнях.

Проект ПРОМІС впроваджує з квітня 2015 року до грудня 2020 року Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Вінниця.info