16 серп. 2018 16:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

138

0

У Вінниці піднімають плату за проїзд автобусами, тролейбусами і трамваями. Скільки коштуватиме проїзний

У Вінниці піднімають плату за проїзд автобусами, тролейбусами і трамваями. Скільки коштуватиме проїзний

 У Вінниці піднімають плату за проїзд автобусами, тролейбусами і трамваями. Скільки коштуватиме проїзний 


У Вінниці піднімають плату за проїзд автобусами, тролейбусами і трамваями. Скільки коштуватиме проїзний

З 20 серпня вартість проїзду у трамваях та тролейбусах складе 4 грн, у автобусах – 5 грн. Зміна ціни на проїзд викликана суттєвим подорожчанням складових тарифу. Для вінничан, які постійно користуються муніципальним транспортом, вигідніше купувати проїзні квитки.

Про це повідомляє департамент в справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.

У зв’язку із значним подорожанням складових тарифів, в липні цього року КП «Вінницька транспортна компанія» звернулось до виконкому міської ради з клопотанням переглянути вартість проїзду у міському електротранспорті та автобусах загального користування. Департамент економіки і інвестицій опрацював надані підприємством розрахунки та проаналізував складові витрат тарифів. За останні два роки по міському електротранспорту витрати на електроенергію зросли на 160%, на оплату праці – на 56%, амортизаційні відрахування – на 151%, інші витрати у тарифі зросли на 32%. Щодо перевезення пасажирів муніципальними автобусами, то витрати на паливо збільшились на 51%, на оплату праці – на 66%.

16 серпня виконком міської ради на черговому засіданні розглянув питання про встановлення тарифів на послуги з перевезення пасажирів та вартості місячних проїзних квитків у міському авто- та електротранспорті КП «Вінницька транспортна компанія». Із доповіддю заслухали директора департаменту економіки і інвестицій Віталія Погосяна. Він зазначив, що у 2017-2018 роках уже переглянули вартість проїзду у міському електротранспорті 16 з 21 обласного центру України, у міських автобусах – 17 з 19 обласних центрів України. Так, у Києві вартість квитків на електротранспорт та автотранспорт наразі становить 8 гривень, у Львові квиток на електротранспорт коштує 5 гривень, сусідньому з Вінницею Тернополі – 4 грн. Вартість разової поїздки в автобусах Івано-Франківська, Луцька, Миколаєва, Рівного, Сум та інших міст складає 5 грн. У Вінниці востаннє ціну на проїзд в муніципальному транспорті змінювали два роки тому – з 1 липня 2016 року.

«Пропонується встановити тарифи на послуги з перевезення одного пасажира в міському електротранспорті міста Вінниці в розмірі 4 грн, у міському автобусі – 5 грн. Планово-розрахункові тарифи, обчислені підприємством згідно з відповідними нормативно-законодавчими актами, є значно вищими та становлять: 5,66 грн – на перевезення в електротранспорті та 8,03 грн – у міських автобусах. Але зважаючи на те, що муніципальним транспортом користується переважна більшість населення міста, для зменшення фінансового навантаження на пасажирів, «Вінницька транспортна компанія» привела розрахунки тарифів до мінімальної потреби, і таким чином запропонована вартість проїзду в електротранспорті зросте лише на 33% замість 89% (при нормативно-розрахунковому тарифі), а у муніципальному автобусі – на 43% замість 129% відповідно», – зазначив Віталій Погосян.

Вартість місячних проїзних квитків для громадян на один вид транспорту становитиме 300 грн, на два види транспорту – 340 грн, на три види транспорту – 500 грн. Студенти платитимуть за проїзний на один вид транспорту - 150 грн, два – 170. А вартість проїзного квитка для школярів на один вид транспорту становитиме 100 грн, на два – 110.

У Вінниці піднімають плату за проїзд автобусами, тролейбусами і трамваями. Скільки коштуватиме проїзний

«Є багато питань, які необхідно вирішувати підприємству. Сьогодні на ВТК є 400 вакансій. Заробітна плата працівників, яка є однією з найкращих в Україні, не задовольняє їх потреби. А таких робітників як водій нелегко підготовити, і потрібен час, щоб він зміг возити пасажирів. В цілому ми забезпечуємо перевезення всіх категорій населення, в тому числі усіх пільгових. І тому підприємство має працювати, забезпечувати безпеку і якість перевезень, воно потрібне місту. І ми вдячні, що нас підтримали і профспілки, і тут поставились з розумінням, та ми знайшли той компроміс тарифу, який буде оптимальний. Тому що дійсно сьогодні економічно обґрунтований тариф набагато вищий. І Вінницька транспортна компанія в першу чергу направить ці кошти на покращення обслуговування населення та підвищення зарплати працівникам підприємства», - говорить директор КП «Вінницька транспортна компанія» Михайло Луценко.

У Вінниці піднімають плату за проїзд автобусами, тролейбусами і трамваями. Скільки коштуватиме проїзний - фото 2

Довідкa.

Порівняно з 2016 роком додaлось три нових aвтобусних мaршрутів: №6 «Олієжиркомбінaт - пл. Перемоги», №16 «Меморіaл Визволення - Бaрське шосе - Aгрaрний університет» тa №22 «Мікрорaйон Aкaдемічний - Зaлізничний вокзaл». Тож, нaрaзі aвтобусних мaршрутів є 17, нa них виходять 56 aвтобусів. Щодо електротрaнспорту, то у місті діє 6 трaмвaйних тa 15 тролейбусних мaршрутів, нa які виходить 205 одиниць трaнспортних зaсобів (74 трaмвaїв тa 131 тролейбусів).

Вiнниця.info, фото - департамента ЗМІ