13 листоп. 2017 15:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

110

0

У Вінниці почастішали випадки захворювання на менінгіт. Професор розповіла про причину поширення небезпечних інфекцій

У Вінниці почастішали випадки захворювання на менінгіт. Професор розповіла про причину поширення небезпечних інфекцій

 Як вберегтись від хвороби


У Вінниці почастішали випадки захворювання на менінгіт. Професор розповіла про причину поширення небезпечних інфекцій

 У Вінниці почастішали випадки інфекційних захворювань, зокрема і на менінгіт. Причиною збільшення випадків фахівці називають масову відмову від щеплень в попередні роки, а також нестачу вакцин від небезпечних хвороб.

Про це Вiнниця.info розповіла обласний дитячий інфекціоніст Вінницької області, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб ВНМУ імені Пирогова, доктор медичних наук, професор Ірина Незгода.

«На сьогоднішній день, на жаль, кількість хворих з менінгітом збільшується. За рахунок того, що є така сезонність. Коли холодно. У тих людей, які мають хронічні осередки інфекції – тонзіліти, ангіни, фарингіти - дуже часто приєднуються саме збудники менінгіту. На фоні ослабленого імунітету» - розповідає пані Ірина.

За останній, 2017 рік, до Вінницької міської лікарні №2 у інфекційне відділення поступило 18 хворих. Загалом за останні кілька років в інфекційному відділенні від менінгіту лікували 67 чоловік.

«Найголовніше те, що виявити збудника не так просто. Симптоми – з’являється головний біль, з’являється блювота. Висока температура. Є  клінічні ознаки, також є спеціальні тести, за якими можна стовідсотково поставити діагноз.

Лікуватися від менінгіту вдома ні в якому разі не можна. Щеплення від хвороби можливі, проте за однієї умови: якщо хвороба викликана гемофільною інфекцією. Вакцина від цієї інфекції є. Щеплень від менінгококової інфекції, яка є поширеним збудником менінгіту, у Вінниці немає. Щодо вакцин від гемофільної інфекції, вони є і вони всі безкоштовні, їх можна отримати в поліклініці або ж придбати в аптеці», - пояснює доктор медичних наук Ірина Незгода.

Причиною низького загального імунітету населення Ірина вважає те, що раніше люди боялися робити щеплення, а зараз не вистачає вакцин. Нестачу вакцин жінка вважає проблемою. державного рівня.

Крім того фахівець застерігає: Вінниця стоїть на порозі й інших важких захворювань, таких як кашлюк, кір та скарлатина.

«Багато дітей з кашлюком вже поступило, у нас на порозі епідемія кору. Вже 4 хворих у нас лежить з кором. Бактеріальної віспи багато, скарлатини. Це наразі дуже серйозна проблема, не дай Бог почнеться дифтерія, то в нас немає ні вакцини, ні сироватки» - додає професор.

За рекомендаціями МОЗ, для того, аби вберегти себе від менінгіту та інших респіраторних захворювань, потрібно:

  • частіше мити руки, тримати їх подалі від рота і носа;
  • прикривати ніс і рот серветкою при чханні або кашлі;
  • використовувати тільки власні тарілки, ножі, виделки і склянки;
  • уникати контакту з чужими речами, такими як пляшки з водою, блиск для губ, окуляри, чашки тощо.

Оскільки збудник нестійкий у зовнішньому середовищі, варто провітрювати приміщення, робити вологе прибирання, використовувати бактерицидні лампи для знезараження повітря.

Також слід підвищувати захисні властивості організму: вести здоровий спосіб життя і своєчасно звертатися до фахівців.

Нагадаємо, у Вінниці впровадили програму «Стоп грип», на яку виділили з міського бюджету на 2017 – 2018 роки 2,3 млн. гривень.

Вiнниця.info