9 листоп. 2018 12:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

171

0

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото

 У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької, написаний у 1903 році


У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото

 У Вінниці проходить виставка із фондового зібрання «Честь маємо, пані Хелено», на якій представлено оригінальний твір «Портрет Хелени Августини Потоцької», написаний у 1903 році.

8 листопада у Вінницькому обласному художньому музеї представили виставку, «родзинкою» якої став оригінальний портрет Хелени Потоцької, написаний білоруським художником Мойсеєм Лейбовським у 1903 році. На картині Потоцькій 29 років. Художник створив образ жінки у вишуканій вечірній сукні, з діадемою у зачісці, де вона сидить у кріслі на фоні європейського пейзажу.

З лютого по червень 2017 року, над картиною здійснювались реставраційні роботи за бюджетні кошти, виділені Управлінням культури і мистецтв Вінницької ОДА.

«До реставрації картина виглядала жахливо. На полотні був розрив близько 20 сантиметрів. Реставратори зробили дубляж полотна. Тобто береться нове полотно і приклеюється під старе і далі всі ці речі затоновуються акварелями або олійною фарбою. І зверху, аби закріпити все – покрили лаком», – розповів Вінниця.info Павло Медончак, науковий співробітник Вінницького обласного художнього музею.

Понад 70 років картина зберігалась у фондах музею під назвою «Портрет невідомої жінки» і авторства невідомого художника. Згодом, у 2008 році кандидат історичних наук Оксана Лобко у ході власних досліджень встановила імена автора та особи, зображеної на картині.

Поміж головної картини, на виставці також представлені фото маєтку Потоцьких, який у 1919 році було спалено вщент та інших будівель, де розташовувались гараж, квартири для водіїв та обслуговуючого персоналу.

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото - фото 2

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото - фото 3

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото - фото 4

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото - фото 5

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото - фото 6

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото - фото 7

У Вінниці представили оригінальний портрет Хелени Потоцької. Фото - фото 8

Вінниця.info