5 лип. 2018 17:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

359

0

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото

 У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів» щоб віднайти «початок» міста. Фото 


У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото

 На території Спасо-Преображенського собору у центрі Вінниці продовжили археологічні розкопки, які у 2015 році законсервували. Паралельно планують проводити археологічні пошуки на Замковій горі.

Про дослідження та шанси розвинути сферу туризму за допомогою історії розповіли 5 липня працівники Інституту археології НАН України, головний архітектор міста та керівник КП «Центр історії Вінниці».

«Крім території «Мурів», ми цього року плануємо завершити дослідження на Замковій горі. Там планується розробка проекту по створенню історико-туристичного центру», - зазначив начальник департаменту архітектури Олександр Рекута.

На території «Мурів» при попередніх розкопках відкрили стіну Домініканського монастиря, швидше за все на тому місці стояв костел, що свідчить про існування міського поселення в 16 столітті.

«Це одні з перших кам’яних забудов, які були у Вінниці. Виходить, що тут заселення з 15 століття і вже тоді були поселення міського типу, хоча за історичними подіями кажуть, що тут існували фільварки і сільські забудови. Ми хочемо довести, що тут розвивався початок міста. Можливо ще до 16 століття тут був Домініканський монастир, який був дерев’яним. Про нього немає свідчень в історичних документах. Ми відкриємо фундаменти Домініканського монастиря і можливо знайдемо матеріали 16 століття, в переважній більшості це кераміка», - говорить старший науковий співробітник Інституту археології Лариса Виногродська.

За словами Виногродської, після завершення розкопок їх законсервують. Чи це буде скляний купол, чи підніматимуть фундаменти, як Десятинної церкви, архітектура вирішуватиме потім, все залежить від того, які будуть знахідки.

Керівник Центру історії Вінниці Олександр Федоришин говорить, що очікують нових відкриттів від археологічних досліджень «Мурів».

«Археологічний сезон 2018 року, як на мене є дуже символічним, бо цьогоріч Вінниця святкує 655 років від символічної точки відліку, від створення нашого міста і 380 років від моменту фактичного набуття містом магдебурзького права. Співробітники Центру історії Вінниці від археологічної експедиції цього року очікують підтвердження інформації, наявні артефакти щодо території Домініканського монастиря, той, який прийшов на терени Правобережної Вінниці від 1624 року, для нас дуже цікавою є щодо інформація існування попередніх років цієї облоги», - говорить Олександр Федоришин.

Він висловив сподівання, що після проведення розкопок, яким сприяє громада Спасо-Преображенського собору, територія «Мурів» стане доступною для вінничан та гостей міста.

«Глобальна мета, як на мене -це дозволяння містянам занурюватися у міську історію, говорити про те, що фраза «історія Вінниці» це не лише доба початку XX століття. Ми те місто, яке існує близько 600 років на цих теренах і нам є про що розповісти, що показати не лише в нематеріальних контекстах, але і в матеріальних», - каже О. Федоришин.

Сьогодні протодиякон Владислав Демченко передав науковцям документи з проведеними дослідженнями ґрунту на території Спасо-Преображенського собору.

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото

«Це матеріали електромагнітного зондування ґрунту на території монастиря в межах усієї земельної ділянки від вулиці Соборної до вулиці Монастирської. Тут є зрізи на різних глибинах, на глибині 2,4, 6 і 8 метрів, які показують структуру ґрунту. Видно, де вже існують розкопки. Тобто ці матеріали можуть дати уявлення про те, що нас може очікувати, хоча вони не є такими точними як безпосередні розкопки, але, можливо, дадуть розуміння, де треба зосередити зусилля», - пояснив Олександр Рекута.

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото - фото 2

Замкова гора

Щодо археологічних досліджень Замкової гори, то цьогоріч їх планують завершити.

«На Замковій горі роботи будуть, скоріше за все вестись паралельно, або тут завершимо, а тоді перейдемо туди. Поки ми ще не вирішили. Але повинні їх завершити, бо там Золотоординський період середини 13 століття однозначно існує. Там житла були, бо в одному "квадраті" - 25 кв.м сім залишків печей від жител. Тобто там була дуже щільна забудова. Але оскільки замок було зруйновано на скелі кар’єрами каменоломні, то в нас залишилося тільки передмістя і ми знайшли уже частину рову, який вів до замку. Тобто, міст був перекидним - від замку до передмістя. Я думаю, якщо частково хоча б відновимо, зробимо реконструкцію якоїсь вежі, скажімо, дерев’яної, бо замок був дерев’яним, то це буде дуже цікаво для туристів, бо туристичний центр там якраз доречний», зазначає Л. Виногродська.

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото - фото 3

«Для Замкової гори із заверешенням цьогоріч археологічних розкопок, майбутнім стартом будуть певні підготовчі роботи і поетапне втілення просторової концепції історико-туристичного комплексу «Замкова гора», який активісти цього року презентували. Звичайно, це процес не одного чи двох років. Можливо, для початку може йти мова про існування якогось оглядового майданчика», - говорить О. Федоришин.

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото - фото 4

Розконсервовують археологічні розкопки на теритрії "Мурів"

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото - фото 5

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото - фото 6

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото - фото 7

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото - фото 8

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото - фото 9

У Вінниці продовжили археологічні розкопки «Мурів», щоб віднайти «початок» міста. Фото - фото 10

Вiнниця.info