18 листоп. 2015 15:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

147

0

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»?

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»?

 Мінкульт «дав старт» для реставрації Вінницьких мурів. Хто виділятиме гроші? 


У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»?

 16 листопада Міністерство культури України надало погодження реставраційного завдання на проведення науково-проектних робіт для виконання першочергових протиаварійних та консерваційних робіт на пам'ятці архітектури національного значення «Башта та мур». Дозвіл надано релігійній громаді Спасо-Преображенського кафедрального Собору Вінницької єпархії Української православної церкви, на балансі якої перебуває пам’ятка архітектури.

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»?

Процес по виготовленню документації для порятунку пам’ятки архітектури було розпочато влітку 2015 року. Тоді Вінницька Єпархія звернулась до фахівців Українського державного науково-дослідного проектного інституту «УкрНДІпроектреставрація» (м. Київ) для створення проектної документації. Адже проведення робіт без документації є протизаконним, окрім того, лише фахівці та реставратори можуть визначити регламент необхідних робіт.

«Коли проектна документація була готова на проведення першочергових протиаварійних робіт, її потрібно було погодити в Міністерстві культури. Зараз якраз все на етапі погодження в Міністерстві культури. Повністю вони ще не погоджені, але важливий етап вони вже пройшли. Сподіваюсь, найближчим часом документи будуть «на руках», - розповідає історик Олександр Федоришен.

Але після завершення процесу підготовки документів, постане питання: «за що рятувати «Мури»?

«Для проведення антиаварійних робіт потрібні величезні кошти. І зрозуміло, що Вінницька єпархія, на балансі якої перебуває пам’ятка архітектури не зможе одномоментно виділити їх. У даному випадку йде мова про оперативне втручання серйозні фінансові вливання для порятунку об’єкту, який є пам’яткою архітектури національного значення», - говорить О. Федоришен.

Повного кошторису поки що немає, але є «дорожня карта» необхідних робіт вже розроблена «УкрНДІпроектреставрація». Тепер потрібно, щоб фахівці підтвердили, що саме цей напрямок робіт є правильним.

Далі громадськість, церква, влада міста та області спільно повинна знайти кошти на порятунок «Мурів» від руйнування.

«Релігійна громада Спасо-Преображенського кафедрального Собору зацікавлена, щоб був відреставрований комплекс пам’ятки архітектури національного значення «Домініканський монастир і Мури», в якому знаходиться Преображенський Собор. Саме з цією метою ми звернулись до фахівців, які сьогодні нам допомагають це зробити, і будемо вкладати певні кошти. Але ми розуміємо, навіть, якщо ми докладемо всіх зусиль, нам може їх не вистачити щоб вберегти цю пам’ятку, яка є унікальною для нашого міста. Тому звертаємось до «людей доброї волі», щоб вони долучились до цієї справи. З відповідними проханнями будемо звертатись і до влади. Адже пам’ятка архітектури знаходиться на балансі держави. Держава є її власником, а ми користувачами. Тому думаю спільними зусиллями ми зможемо врятувати від руйнації пам’ятку архітектури», - сказав протодиякон Владислав Демченко – секретар Вінницької Єпархії УПЦ.

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 2

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 3

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 4

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 5

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 6

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 7

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 8

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 9

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 10

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 11

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 12

У Вінниці рятуватимуть найдавнішу пам’ятку архітектури міста «Мури»? - фото 13

Через кілька днів, після висвітлення проблеми в ЗМІ щодо стану "Мурів", та звернення двох громадських організацій до нащадка польської родини Грохольських, за кошти яких у ХVII столітті зводився Собор і "Мури", пан Генрік Грохольський, який живе у Варшаві повідомив про надання коштів для робіт по відродженню пам‘ятки архітектури.

ВИННИЦА.info