11 лип. 2018 16:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

165

0

У Вінниці шукають волонтерів, які допоможуть проводити археологічні розкопки і знаходити артефакти

У Вінниці шукають волонтерів, які допоможуть проводити археологічні розкопки і знаходити артефакти

 У Вінниці відновили археологічні розкопки біля «Мурів» за Спасо-Преображенським собором


У Вінниці шукають волонтерів, які допоможуть проводити археологічні розкопки і знаходити артефакти

 У Вінниці відновили археологічні розкопки біля «Мурів» за Спасо-Преображенським собором, що по вулиці Соборній. Сьогодні там працюють студенти педуніверситету. Вже вдалося знайти кілька артефактів, здебільшого залишки посуду та металеві частинки.

11 липня керівник групи Ірина Батирєва написала у «Фейсбук», що для проведення розкопок не вистачає волонтерів. Стати ними можуть всі охочі, хто вміє тримати в руках лопату і кирку.

«… З одного боку - рутинне копання під палючим сонцем Вінниці. З іншого боку – цікавість: «А що можемо віднайти?». Гіпотези археолога Лариси Іванівни інтригують усіх. Добре, що вже вчора опустилися до культурного шару. І тут… пішли фрагменти побутової кераміки, переважно посуду, частини кахоль, вироби зі скла – студентів, як підмінили! Як вони агресивно почали, ледь не ламаючи лопат, вкопуватись все глибше і глибше, пильно вдивляючись і перебираючи кожну грудочку і камінчик: «А це вже воно? АРТЕФАКТ?» «Діти візьміть рукавички, бережіть руки!» Яке там… Дівчата, щасливі, що мають манікюр, виколупують одразу цим інструментом залишки ґрунту зі скляної чорнильниці кінця 19 ст., хлопці об власні штани «полірують» фрагмент будь-якого черепка, бо «як ти зрозумієш, шо це – ВОНО!!!»

У Вінниці шукають волонтерів, які допоможуть проводити археологічні розкопки і знаходити артефакти

Одне недобре – рук малувато! Далі ж роботи піде ще більше. За кожним наступним шаром артефактів збільшуватиметься. А у нас лише 28 робочих рук, правда з них 5 уже з мозолями, бо не хотіли працювати в рукавичках, думали, що не лопату, а ложку тримають в руках. Тому, по-перше, треба внести в їх роботу натхнення! По-друге, практика триватиме лише до 17 липня, а об’єм роботи ВЕЛИЧЕЗНИЙ! У нас є декілька розкопів, які потребують розчищення та пошуку артефактів!

…Тому запрошуємо небайдужих людей, які відчувають любов до рідного міста і відповідальність за те, яким воно буде завтра, через десятиліття, чи буде в нього майбутнє – майбутнє для наших дітей. Запрошуємо волонтерів, які допоможуть, тримаючи в руках лопати чи кирки! Але для нас волонтери важливі не тільки, як робоча сила, а й як ідейні натхненники», - написала вінничанка.

За контактною інформацію можна звертатися до керівника студентської групи Ірини Батирєвої - 093 1480278.

У Вінниці шукають волонтерів, які допоможуть проводити археологічні розкопки і знаходити артефакти - фото 2

У Вінниці шукають волонтерів, які допоможуть проводити археологічні розкопки і знаходити артефакти - фото 3

Нагадаємо, що на території Спасо-Преображенського собору у центрі Вінниці продовжили археологічні розкопки, які у 2015 році законсервували. Паралельно планують проводити археологічні пошуки на Замковій горі.

Вiнниця.info, фото - Ірини Барирєвої