27 верес. 2016 14:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

49

0

У Вінниці створять потужний українсько-кримськотатарський центр. Приміщення вже знайшли

У Вінниці створять потужний українсько-кримськотатарський центр. Приміщення вже знайшли

  У Вінниці працюють на створенням унікального українсько-кримськотатарського центру культурного обміну. 


У Вінниці створять потужний українсько-кримськотатарський центр. Приміщення вже знайшли

 У Вінниці працюють на створенням унікального українсько-кримськотатарського центру культурного обміну. Для нього вже навіть підібрали просторе приміщення. На близько 500 квадратних метрах планують проводити різноманітну майстер-класи, «круглі» столи, безкоштовні курси кримськотатарської, української та арабської мов, тематичні вечори і навіть молодіжний форум «Театр». «Оселю» під майбутній центр виділила Вінницька міська рада. Розташовуватиметься він за адресою вул. Маяковського, 164.

Про це 27 вересня під час прес-конференції розповіла координатор проекту Таїса Гайда.

«У Вінницькій області близько 100 чоловік, кримських татар-переселенців, які приїхали сюди після російської агресії. В минулому році ми звернулися до Вінницької міської ради з питанням надати якесь приміщення, яке можна було б використовувати як культурний центр. Потреба виникла тому, що про мусульман є дуже багато міфів. Містяни з упередженням ставляться до кримських татар, через те, що багато чого не знають. Міська рада пішла на зустріч.

Сьогодні приміщення не в найкращому стані, тому для його «реанімації» потрібні великі кошти. Але, попри це, ми плануємо проводити там різні вечори, суботню школу… Також у нас така думка – створити у Вінниці молодіжний форум «Театр». Це дуже популярна річ. Є якісь проблеми важливі в суспільстві, які у всіх на слуху. Збираються аматори, пишуть сценарій, інсценують його. Але вони грають тільки до моменту піку, а далі будь-хто з глядачів може замінити когось з акторів і показати своє бачення вирішення проблеми», - зазначила громадська активістка.

У Вінниці створять потужний українсько-кримськотатарський центр. Приміщення вже знайшли

Аби центр почав свою роботу, потрібні чималі кошти на ремонт приміщення. За словами командира батальйону «Крим» Іса Акаєва, сьогодні гроші є лише на проектно-кошторисну документацію. Незабаром буде готовий віртуальний проект майбутнього вигляду будівлі.

«Зараз першочерговим завданням є привести в належний став приміщення і територію коло нього. Сьогодні там немає ні каналізації, ні водопроводу… Ми плануємо, що вирішимо це питання впродовж року. Я дуже хочу, щоб українці відрили для себе кримських татар. Щоб всі розуміли: не ми різні народи, говоримо на різних мовах, але є рівноправними громадянами України.

Частину грошей для презентації самого проекту ми знайшли. Розраховуємо на допомогу наших великих діаспор за кордоном», - сказав Іса Акаєв.

Варто зазначити, що приміщення під центр надали на умовах довгострокової оренди. 

Приміщення за адресою вулиця Маяковського, 164

У Вінниці створять потужний українсько-кримськотатарський центр. Приміщення вже знайшли - фото 2

Вінниця.info