14 листоп. 2018 16:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

122

0

У Вінниці відбудеться Міжнародний конкурс духової музики: очікують 120 учасників

У Вінниці відбудеться Міжнародний конкурс духової музики: очікують 120 учасників

 У Вінниці відбудеться Міжнародний конкурс духової музики: очікують 120 учасників


У Вінниці відбудеться Міжнародний конкурс духової музики: очікують 120 учасників

 У IІ Міжнародному конкурсі духової музики «VIN VENTI» візьмуть участь солісти-інструменталісти  з усієї України, а також – з Німеччини та Польщі. В цьому році кількість учасників зросла вдвічі – з 55 до 121. Вони демонструватимуть майстерність гри як на дерев’яних, так і мідних духових інструментах.  Музикант, який отримає гран-прі, буде нагороджений призом у сумі три тисячі гривень. Також є грошові винагороди за призові місця у різних вікових групах. У рамках конкурсу відбудуться майстер-класи, концерт барокової музики від членів журі та гала-концерт переможців конкурсу.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької міськради.

«Конкурс має на меті популяризацію гри на духових інструментах, виховання молодих талановитих музикантів. А також – обмін досвідом, налагодження міжкультурних зв’язків з мистецькими закладами України і Європи та підтвердження іміджу Вінниці як міста культурних подій. Цього року кількість заявок на участь в конкурсі значно зросла. Я щиро радію від того, що духова музика розвивається, адже на тлі сьогодення, на жаль, духові музичні інструменти чомусь втратили свою мегапопулярність, як це було колись. І сьогодні, дякуючи конкурсу «VIN VENTI», який в цьому році проходить як другий Міжнародний та третій, як такий, ми маємо досить гарні позитивні показники щодо учасників та проведення нашого заходу», – каже директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.

Участь у конкурсі беруть солісти-інструменталісти дерев’яних та мідних духових інструментів мистецьких шкіл, спеціалізованих мистецьких шкіл-інтернатів та спеціалізованих мистецьких навчальних закладів усіх рівнів акредитації України та країн зарубіжжя.

Конкурс відбуватиметься у двох номінаціях: «Дерев’яні духові інструменти» та «Мідні духові інструменти». Учасники змагаються в трьох вікових групах: І група (молодша) – середній вік виконавців на час проведення конкурсу становить до 12 років включно; ІІ група (середня) – середній вік від 13 до 15 років включно; ІІІ група (старша) – середній вік виконавців – від 16 до 19 років включно.

Як розповіла директор Вінницької дитячої музичної школи №1 Тетяна Бурдейна-Публіка, для оцінювання художнього потенціалу та рівня молодих виконавців запрошено в журі провідних педагогів та музикантів України та Польщі. Голова журі у номінації «Дерев’яні духові інструменти» – декан оркестрового факультету НМАУ ім. П.І.Чайковського, кандидат мистецтвознавства Михайло Мимрик. Голова журі в номінації «Мідні духові інструменти» – професор, викладач гри на трубі в стилі бароко музичної Академії м. Кракова, Університету музики Фридерика Шопена м. Варшави, музичної Академії ім. Ф. Нововейського м. Бидгоща (Республіка Польща) Томаш Слюсарчик.

Призовий фонд конкурсу складає 25 859 грн. У молодшій та середній групі І премія – 1 000 грн, ІІ премія – 700 грн, ІІІ премія – 500 грн. У старшій групі І премія – 2 000 грн, ІІ премія – 1 500 грн, ІІІ премія – 1 000 грн. Гран-прі – 3 000 грн. Також окремо партнери конкурсу підготували для переможців спеціальні призи. Нагороджують: фірма «Вікторія» та Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці.

Крім конкурсних прослуховувань проект включає в себе майстер-класи членів журі,  проведення круглого столу на тему «Актуальні питання становлення та розвитку духового інструментального мистецтва у XXI столітті». А також – концерт барокової музики від членів журі Томаша Слюсарчика та Аркадія Войнова (21 листопада у Вінницькій обласній філармонії) та гала-концерт переможців конкурсу (22 листопада у Вінницькій обласній філармонії).

22 та 23 листопада у залах «Галереї XXI» та Вінницької дитячої музичної школи №1 відбудуться майстер-класи від членів журі IІ Міжнародного конкурсу духової музики «Vin Venti». Участь у майстер-класах – безкоштовна.

Так, 22 листопада (четвер) «Галереї XXI» о 16:30 відбудеться майстер-клас Михайла Мимрика (м. Київ, саксофон). Також у цей день о 16:30 у актовій залі Вінницької дитячої музичної школи №1 пройде майстер-клас Ігоря Проціва (м. Львів, кларнет). О 16:30 у цьому ж закладі в аудиторії №101 відбудеться майстер-клас Віктора Слупського (м. Київ, туба), а в аудиторії №109 – майстер-клас Володимира Семеряги (м. Дніпро, валторна), в аудиторії №110 – майстер-клас Романа Залєвського (м. Кропивницький, тромбон).

23 листопада (п’ятниця) у ВДМШ №1 (актова зала) о10:00 буде майстер-клас Аркадія Войнова (м. Харків, флейта). О 10:00 в аудиторії №101 цього ж закладу пройде майстер-клас Томаша Слюсарчика (Республіка Польща, труба), а в аудиторії №110 - майстер-клас Ярослава Фіськова ( м.Вінниця, гобой).

Вінниця.info