29 груд. 2011 11:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

55

0

У Вінниці відкрилась лабораторія молекулярно-генетичної ідентифікації яка працюватиме на методі ДНК-аналізу

У Вінниці відкрилась лабораторія молекулярно-генетичної ідентифікації яка працюватиме на методі ДНК-аналізу

Також у вінницькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при УМВС у Вінницькій області проводитимуться експертизи з встановлення батьківства, що коштуватиме для громадян близько 5 тисяч гривень.


У Вінниці відкрилась лабораторія молекулярно-генетичної ідентифікації яка працюватиме на методі ДНК-аналізу

У вінницькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при УМВС у Вінницькій області відкрилась лабораторія молекулярно-генетичної ідентифікації, робота якої базується на методі ДНК-аналізу.

Про це повідомляє відділ зв’язків з громадськістю УМВС у Вінницькій області.

За повідомленням, керівнику вінницького НДЕКЦ Олександру Федотову також вручено ключі від службового автівки «Toyota-Corolla» та 30 експертно-криміналістичних валіз з усім необхідним обладнанням та реактивами для належної роботи експертів на місці злочину.

Нове оснащення для НДЕКЦ було профінансовано МВС України.

При розслідуванні багатьох злочинів виникає необхідність доведення причетності певної особи, що підозрюється, до скоєного злочину. В якості одного з основних засобів рішення цієї проблеми, в світовій практиці, отримав розповсюдження метод ДНК-аналізу, що дозволяє з високим ступенем ймовірності ідентифікувати людину за слідами біологічного походження.

Ідентифікація особи, встановлення спірного батьківства та в розв’язанні інших проблем вирішальну роль грає молекулярна генетика, а саме визначення ДНК-профілю людини.

В управлінні УМВС Вінницької області переконані, що створення і впровадження принципово нової ефективної технології визначення особи є значним кроком вперед у справі ідентифікації злочинців або потерпілих.

Перевагою методу є те, що навіть дуже малої кількості зразка виявляється достатньою для проведення аналізу. Крім того, як початковий матеріал для виділення ДНК можуть бути використані кров, сперма, слина, волосся, кісткові тканини - будь-які зразки, що містять хоч би декілька цілих клітин.

ДНК-експертиз в розслідуванні кримінальних справ дозволяють встановити походження сліду від певної особи з високим ступенем імовірності, аж до ідентифікації особи; визначити кожного з учасників події у випадках, коли сліди утворені шляхом змішування крові декількох осіб; ідентифікувати особу у випадках вбивства з розчленуванням, встановити, чи можуть дані чоловік і жінка бути біологічними батьками дитини у випадках дітовбивства, крадіжки, підміни дітей;

ДНК- експертиза дозволяє також ідентифікувати залишки жертв катастроф, якщо є близькі родичі. Крім того, НДЕКЦ проводитиме експертизи з встановлення батьківства, що коштуватиме для громадян близько 5 тисяч гривень.

ВИННИЦА.info


0
0