25 січ. 2019 14:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

65

0

У Вінниці відреставрують будівлю технічного ліцею та музею Коцюбинського

У Вінниці відреставрують будівлю технічного ліцею та музею Коцюбинського

 У Програмі на 2019 рік передбачено ряд реставраційних робіт. 


У Вінниці відреставрують будівлю технічного ліцею та музею Коцюбинського

 Вже наприкінці весни у Вінниці розпочнуться роботи з реставрації пам’ятки архітектури національного значення «Садиба письменника і громадського діяча М. М. Коцюбинського». Тут не лише буде реставровано сам будинок, де жив письменник, а й осучаснено експозицію. Розпочнеться реставрація й колишнього будинку гімназії по вулиці Монастирській,4, що зведений у 1912 році. Зараз там розташований Вінницький технічний ліцей.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької міськради.

У нашому місті діє Програма реставрації об’єктів культурної спадщини на території м. Вінниці на 2018-2020 роки». Під час сесії міської ради було внесено зміни до цього документу у зв’язку з приєднанням до Вінниці селища Десна. Тепер вона має назву Програма реставрації об’єктів культурної спадщини на територіях населених пунктів, що входять до складу Вінницької міської об’єднаної територіальної на 2018-202 роки».

У Програмі на 2019 рік передбачено ряд реставраційних робіт. Орієнтовно у другій половині травня розпочнеться І етап реставрації пам’ятки історії національного значення «Садиба письменника і громадського діяча М. М. Коцюбинського», що по вулиці І. Бевза, 15. Планується реставрувати  будинок, у якому жив М. Коцюбинський: відремонтувати та утеплити дах, відремонтувати підлогу, замінити вікна, вони, до речі, будуть дерев’яними, щоб максимально зберегти автентичний вигляд будівлі, буде зроблена сучасна система опалення.

Використовуватимуться технології, які допоможуть зберегти автентичний зовнішній вигляд будівлі. Проведуть і внутрішні реставраційні роботи. А в подальшому  планується реставрувати комору та сторожку.

Будуть проводитись і реставраційні роботи історичного будинку гімназії по вулиці Монастирській,4, де зараз розташований Вінницький технічний ліцей. Будівля була зведена у 1912 році для першої головної гімназії міста в південній частині «Мурів». Тут діяли одночасно жіноча та чоловіча гімназії. З 2 лютого по 6 березня 1919 р. у приміщенні розташовувалось Міністерство освіти УНР, оскільки в цей час у Вінниці зупинилась Директорія. Пізніше тут працювали різні навчальні заклади (двокласне початкове училище, Вінницький інститут народної освіти, Український педагогічний технікум ім. І. Франка, Інститут соціального виховання (з 1933 р. педагогічний інститут, з 1935 – учительський), школа, курси тощо. 1 вересня 1993 р. тут з’являється Україно-американський ліцей, який згодом був реорганізований у Вінницький технічний ліцей.

Щодо реставрації, то передбачено термомодернізацію будівлі, яка має три поверхи. Роботи планують розпочати в цьому році. Планується утеплити фасад, цоколь, облаштувати водовідведення дощових вод тощо.

Вінниця.info