27 лют. 2018 13:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

143

0

У Вінниці військові пенсіонери вийшли на пікет з вимогою перерахунку пенсій: «було 700 доларів, а зараз і 200 немає»

У Вінниці військові пенсіонери вийшли на пікет з вимогою перерахунку пенсій: «було 700 доларів, а зараз і 200 немає»

Військових пенсіонерів обурює те, що вони будуть отримувати втричі меншу пенсію за нині ще діючих офіцерів та цивільних українців 


У Вінниці військові пенсіонери вийшли на пікет з вимогою перерахунку пенсій: «було 700 доларів, а зараз і 200 немає»

27 лютого у Вінниці військові пенсіонери пікетували облдержадміністрацію з вимогою провести перерахунок їх пенсій, бо підвищення виплат колишніх військових не влаштовує.

«Ми звернулися до Вінницької ОДА, аби там звернулися до Уряду з пропозиціями: щоб підняли прожитковий мінімум до порогу бідності. Тобто, у три рази. Адже від цього залежать і наші пенсії. Але, ми вимагаємо не лише підвищення», - пояснює Вінниця.info Петро Никифорович Творун, він віце-президент міжнародної асоціації офіцерів «Центр», до якої входить вісім країн.

Петро Никифорович зауважує, до виходу на пенсію пропрацював начальником спецпідрозділу по боротьбі з корупцією та злочинністю ВВС України ракетних військ 43 Ракетної армії. Займався ядерною зброєю та контролем.

«Але такого лицемірства ще не бачив. Дивіться, середня пенсія сьогодні – 2500 гривень військових. Та 2446 гривень у цивільних. Ми, військові йдемо на рівні з цивільними. Нам не потрібна подачка у вигляді підвищення! Вимагаємо перерахування! Щоб перерахували пенсії, які отримували раніше та зробили надбавку. В законі сказано, що пенсії військовослужбовцям перераховуються через місяць з моменту підвищення діючим. Ось зараз діючий звільняється, отримує пенсію втричі більшу, ніж я. А я з цим не згодний», - продовжує військовий  пенсіонер, у званні полковника він 21 рік.

За словами мітингуючих, їх фундаментальна вимога – не порушувати Конституцію і закон.

«Перше, що маємо зробити – допомогти владі. Не кричати: «Геть!». Ми ж її обрали. Правда, хтось за два кілограми гречки, чи 200 гривень.  У нас реально влада каже правду. Що пенсійний  фонд  має 123 мільярда гривень дефіциту. А 80 відсотків українців живуть нижче порогу бідності. Сьогодні пенсіонний фонд у державі втричі менший, ніж потрібен. Джерело нарахування одне – відрахування з заробітних плат. В цивілізованих країнах такого нема. Надра належать кому? Народові. Так сказано в Конституції України. У європейських країнах такі відрахування йдуть від ресурсу, який видобувається з землі. Це, як пропозиція», - пропонує Творун.

Ще один військовий пенсіонер Сергій Сьомкін Вінниця.info розповідає, він прослужив у тюремній системі майже 30 років.

«На пенсію вийшов у 2011 році. До цього доводилося служити не лише на Вінниччині. По Україні і навіть за кордоном, в Росії. Відтоді, як вийшов на пенсію, мені її не підняли. Була 3500 гривень. Тоді вона складала майже 700 доларів. А зараз, немає і 200. От така різниця. Вимагаємо, щоб Уряд виконував інфляційну індексацію пенсій. Якщо приймаються зарплати діючим військовослужбовцям, мають підніматися і нам пенсії. Зараз нас прирівняють до загальнолюдських пенсій, а ми ж не були загальнолюдські. Ми ж військові люди», - підкреслив Сьомкін.

На пікет цього дня прибули близько сотні людей, серед д них були і цивільні – активісти партії пенсіонерів, очільником якої є Віктор Малиновський. Люди принесли опудало із фотографією міністра соціальної політики, вінничанина Андрія Реви. Понесли його «вішати» біля магазину «Рошен». Але військові пенсіонери «перфоменс» не підтримали, хоча згодні з діями активістів.

Нагадаємо, Кабмін ухвалив Постанову, якою передбaчено поетaпне підвищення пенсій предстaвникaм силових структур починaючи з 1 січня 2018 року. Фaктично перерaхунок стaртує з березня. Для силовиків, крім пенсіонерів МВС, перерaхунок здійснювaтиметься відповідно до посaдового оклaду, військового звaння тa вислуги років.

У Вінниці військові пенсіонери вийшли на пікет з вимогою перерахунку пенсій: «було 700 доларів, а зараз і 200 немає»

У Вінниці військові пенсіонери вийшли на пікет з вимогою перерахунку пенсій: «було 700 доларів, а зараз і 200 немає» - фото 2

У Вінниці військові пенсіонери вийшли на пікет з вимогою перерахунку пенсій: «було 700 доларів, а зараз і 200 немає» - фото 3

Вінниця.info