26 листоп. 2015 17:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

45

0

У Вінниці вшанували очевидців голодомору

У Вінниці вшанували очевидців голодомору

 Згадали про голодомор і вшанували жертв хвилиною мовчання


У Вінниці вшанували очевидців голодомору

 26 листопада у Вінницькій міській раді до Дня пам’яті жертв Голодоморів відбулася зустріч з людьми, які пережили цю трагедію.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять про мільйонів українців, які стали жертвами репресій голодом.

«Я думаю, що сьогодні всі ми знаємо про Голодомор, як надзвичайно страшну сторінку історії нашого народу. Раніше, за радянських часів, в Україні правда про це замовчувалася десятиліттями. Лише нещодавно нам розповіли про неї офіційно, хоча, що саме довелося пережити нашому українському народу, ми знали з розповідей наших близьких, рідних, бабусь, дідусів. Вся прогресивна світова спільнота визнає Голодомор геноцидом українського народу. Немає сумнівів, що цей голод був штучним, українські селяни не могли змиритися з більшовицьким ладом, більшовицькою тиранією і напередодні Голодомору по Україні пройшло близько 5 тисяч народних повстань проти більшовиків, комуністів. Але верхівка більшовицької партії все-так влаштували цей геноцид, від якого український народ втратив мільйони людей. Про це я знаю з розповідей свого діда. На 1931 рік в селі Мовчанівка Сквирського району проживало 580 людей, мій дід сам вів їхній перепис. А у 1934 році в цьому селі залишилося 180 жителів. Люди вмирали цілими сім’ями, це була жахлива сторінка нашої інсторії», – розповів міський голова Сергій Моргунов. – Сьогодні з нами в залі люди, які пережили ті страшні часи і знають правду про ті жахливі події. На їхню долю крім Голодомору випало й страхіття Другої світової війни, але вони вижили, вони розбудовували нашу країну. Бажаю вам та вашим рідним здоров’я, благополуччя та оптимізму».

Сергій Моргунов вручив грошові премії очевидцям голодомору та їх рідним.

Александр Федорович, 1928 року народження, родом з Білорусії, вже багато років живе у Вінниці. Чоловік все життя пропрацював лікарем обласного тубдиспансеру. Навіть попри зовсім юний вік під час голодних років, він пам’ятає всі жахіття репресій проти селян.

У Вінниці вшанували очевидців голодомору

«Я пам’ятаю все. У Білорусії тоді не було таких жахливих репресій, і такого страшного голоду як в Україні. А в Україні вимирали цілі села», - говорить Александр Федорович.


У Вінниці вшанували очевидців голодомору - фото 2

У Вінниці вшанували очевидців голодомору - фото 3

У Вінниці вшанували очевидців голодомору - фото 4

У Вінниці вшанували очевидців голодомору - фото 5

У Вінниці вшанували очевидців голодомору - фото 6

У Вінниці вшанували очевидців голодомору - фото 7

У Вінниці вшанували очевидців голодомору - фото 8

ВИННИЦА.info