7 груд. 2010 13:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

20

0

У Вінниці з 2011 року розпочнеться процес інформатизації галузі охорони здоров'я

У Вінниці з 2011 року розпочнеться процес інформатизації галузі охорони здоров'я

Мер Вінниці Гройсман переконаний, що інформатизація зробить роботу медичних установ прозорою та підвищить якість надання послуг населенню


У Вінниці з 2011 року розпочнеться процес інформатизації галузі охорони здоров'я

У Вінниці затверджена міська програма «Інформатизація галузі охорони здоров'я м. Вінниці на 2011 - 2015 роки».

Про це повідомляє управління у справах ЗМІ та зв'язків з громадськістю  Вінницької міської ради.

Згідно програми протягом п’яти років у Вінниці відбудеться повна комп'ютеризація 16-ти медичних установ міста.

В лікарнях буде побудована структурована кабельна система на 874 робочих місця, встановлено серверне обладнання, а кожен лікар буде працювати на відповідній техніці. Роботу усієї системи буде забезпечувати спеціальна комп'ютерна програма «Доктор Елекс», якою вже користуються медичні установи у Києві, Львові та Тернополі. Окрім цього, всі лікарні міста будуть об'єднанні в єдину мережу, що дасть можливість швидко обмінюватись інформацією.

Впровадження програми розділено на п'ять етапів.

Першими установами, на базі яких буде розпочато програму інформатизації, стануть міська поліклініка №3, міська дитяча поліклініка №2 та міський клінічний стоматологічний центр. Реалізація цього етапу передбачає облаштування комп'ютерною технікою 138 робочих місць, об'єднаних в одну мережу.

Основними елементами інформаційної системи медичних закладів будуть електронна картка пацієнта, редактор шаблонів документів, реєстратура і розклад роботи, робоче місце лікаря, стаціонар, лабораторія, робоче місце керівника, підсистема обробки та архівації, підсистема адміністрування та безпеки даних та конфіденційності, система взаємодії з зовнішніми установами.

Створення електронної картки пацієнта відбудеться на заміну паперовій. Вона міститиме всю інформацію про людину, яка стосується її здоров'я. Окрім діагнозів, там будуть знаходитись результати всіх досліджень та призначення лікування.

Введення електронної картки дозволить зменшити черги до лікарів, а обмін інформацією між структурними підрозділами (наприклад, результати лабораторних досліджень) будуть здійснюватись у зручній електронній формі.

Дані з медичного огляду пацієнта лікарі будуть вводити одразу в електронну медичну картку, формувати виписки і призначення, у загальній базі матимуть можливість отримати інформацію щодо вільних палат стаціонару для розміщення пацієнтів, переводити та виписувати їх, отримувати необхідну інформацію з медичних діагностичних апаратів, швидко вводити та оперативно аналізувати дані лабораторних досліджень.

У випадку критичного відхилення від норми, електронна система попереджатиме про це лікаря для забезпечення швидкого реагування в екстрених випадках.

В рамках програми усі медичні працівники пройдуть відповідне навчання для роботи із комп'ютерною технікою і користування загальною мережею.

«Інформатизація зробить роботу медичних установ прозорою та підвищить якість надання послуг населенню. Наступними будуть підприємства житлово-комунальної сфери», - сказав мер Вінниці Володимир Гройсман.

 

ВИННИЦА.info


0
0