10 жовт. 2016 13:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

157

0

У Вінниці з автентичною зброєю та панцерником «Петлюра» покажуть бої армії УНР з «білогвардійцями»

У Вінниці з автентичною зброєю та панцерником «Петлюра» покажуть бої армії УНР з «білогвардійцями»

 Армія УНР вступить у бій з армією Денікіна. У центрі Вінниці поведуть військову реконструкцію


У Вінниці з автентичною зброєю та панцерником «Петлюра» покажуть бої армії УНР з «білогвардійцями»

 14 – 15 жовтня у Вінниці вперше проведуть фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – столиця УНР». 14 жовтня відкриють меморіальну дошку Начальній Команді Української Галицької армії, з Почесною вартою тимчасової столиці та презентують копію бронеавтомобіля часів революції 1917 – 1921 років – панцерника «Петлюра». 15 жовтня на Європейській площі відбудеться військово-історична реконструкція армії УНР проти «білогвардійців», учасниками якої стануть біля сотні реконструкторів та акторів.

Про це 10 жовтня під час прес-конференції повідомили організатори – представник «Вінницького історичного товариства» Олександр Федоришен та Юрій Прокопишин представник ГО «Честь і слава».

«Головна мета комплексу цих заходів - показати правонаступність держави, яку ми маємо з 1991 року і безпосередній взаємозв’язок поколінь з тою державою, яку ми мали протягом 1917 – 1921 років, і яку ми втратили. Вінниці була у вирі подій», - говорить Олександр Федоришен.

У Вінниці з автентичною зброєю та панцерником «Петлюра» покажуть бої армії УНР з «білогвардійцями»

На фестиваль до Вінниці з’їдуться реконструктори зі всієї України: Хмельницького, Одеси, Харкова, Чернігова. Їх буде до 70 чоловік. Серед реконструкторів є багато учасників АТО, деякі з них беруть відпустки, щоб приїхати до Вінниці. Відтворення історичних подій розпочнеться з показу побутового життя Вінниці часів революції, де окрім «військових», будуть задіяні більше 20 акторів Вінницького драмтеатру та вінничани.

«Це буде унікальна подія для України. Вперше буде відтворено бої перших визвольних змагань.

Кілька років тому були відомі реконструкції періоду другої світової, де для нас все зрозуміло з історичної точки зору, ми це все вивчали в книгах по історії. І є період, який до даного часу був невідомий, оскільки вивчаючи історію в школах ми були знайомі з так званою громадянською війною, де противниками виступали «червоні», «більшовики» і «біляки». Але навмисно упускався той факт, що була і третя сторона, вона була величезною – армія, яка нараховувала в період свого розквіту до 90 тис. чоловік. Тобто, ми говоримо про історію, яка була навмисно викреслена з історії України. Сьогодні дехто в перше побачить уніформу того часу, уніформу збройних формувань, справжню зброю 1915 років, кінця ХІХ століття, буде цікаво.

Щодо реконструкторів, будуть використовуватись холості патрони і вибухові пакети для максимальної реалістичності відтворення бойового зіткнення. Реконструктори мають вихолощену зброю, вона унеможливлює здійснення вистрілу бойовими патронами, взривпакети будуть вибухати на безпечній відстані. Хочу звернутись до громадян, щоб вони не перетинали обмежувальну лінію», - говорить Юрій Прокопишин.

У Вінниці з автентичною зброєю та панцерником «Петлюра» покажуть бої армії УНР з «білогвардійцями» - фото 2

За словами організаторів, якщо на відтворення панцерника «Петлюра» активісти витратили три місяці щоденної роботи, то відтворення уніформи триває десятиліттями. Історики «по крихтах» збирають дані, крій та матеріали з яких шили одяг.

План проведення фестивалю «Вінниця столиця УНР»

14 жовтня

О 11.00 годині за участі представників влади міста та області, а також за участі глави Української греко-католицької церкви отця Святослава, відкриють меморіальну дошку Начальній Команді Української Галицької армії – воєнізованого формування ЗУНР, яке восени 1919 року опинилось у Вінниці.

О 12.00 годині на Майдані Незалежності презентують копію бронеавтомобіля часів української революції панцерника «Петлюра». Машина має безпосереднє відношення до міста, так як у Вінниці кілька років базувались панцерні підрозділи українського війська. Вигляд і написи на броньовику відтворені з фотографій, які були зроблені у Вінниці.

15 жовтня

14.00 годині відбудеться реконструкція бою дієвої армії Української Народної Республіки проти Збройних сил Півдня Росії (денікінців чи білогвардійців), які позиціонували «нєдєлимую Росію», і сприймали українську державність серйозним ворогом. Військо генерала Денікіна було у Вінниці восени 1919 року.

15.30 годині в кінотеатрі «Родина» відбудеться концерт відомого кобзаря, народного артиста України, очільника «Хорея козацька» Тараса Компаніченка. Кобзар презентує свою відому програму «Пісні перших визвольних змагань». У Вінниці презентація відбудеться вперше.

18.30 годині в «Книгарні Є» презентують книгу «На бій за волю. Перемога без поразки. Україна у війнах і революціях 1914 – 1921 року».

 У Вінниці з автентичною зброєю та панцерником «Петлюра» покажуть бої армії УНР з «білогвардійцями» - фото 3

Вінниця.info