9 берез. 2016 11:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

281

0

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт

 Зі спальні Петлюри у Вінниці виходить в ефір обласне радіо. Фотофакт


У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт

 Вінниця у розрізі часу. ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Цього разу розповімо про особняк Бориса Львовича, який на певний час слугував будинком для Семона Петлюри.

Приміщення збудували у 1913 році за проектом архітектора Артинова. Особливістю споруди стало те, що один із кутів мав форму півкола. На початку XX століття Львович був чи не найбагатшою людиною в місті – мав власний чавунно-ливарний завод, тому з легкістю міг дозволити собі такі апартаменти. До сьогодні на фасаді будинку збереглися ініціали першого її власника – «BL».

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт

У 1919 році до Вінниці приїхало керівництво Директорії на чолі з Симоном Петлюрою і, на деякий час Вінниця стала столицею України. Особняк на Чкалова, 15 був штаб-квартирою для Петлюри, але не надовго. Вже в 1920 році йому довелося емігрувати. У 1932 році будівлю віддали під Вінницьке обласне радіо. Тому вже кілька десятиліть поспіль зі спальні самого Петлюри місцева радіостанція виходить в ефір.

На початку двотисячних архітектурну пам’ятку почали реставрувати, але навіть до сьогодні її повністю не відновили.

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 2

 У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 3

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 4

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 5

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 6

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 7

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 8

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 9

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 10

У Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо. Фотофакт - фото 11

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра КумбаріАрхів, а також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій. Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час, коли через острів ходили трамваї. Про незвичайний готель у центрі міста, який зник через катакомби, зміни на вінницькому «Парижі». А також як за півтора століття Вінниця змінила 4залізничних вокзали. В центрі Вінниці затаївся столітній «будинок-корабель». На землях жіночого монастиря звели будинок з вежею.Також ми розповіли про будинок в центрі Вінниці, де боролися з пияцтвомНайстаріший житловий будинок Вінниці розташованих у самісінькому центрі міста. Розкрили таємниці Вінницької психлікарні. Розповіли про бункер на схилах Південного Бугу, що перетворили на храм. Не менш цікавими були факти про «Шоколадний будинок» тахрам з майже 300-річною історією. Цікавим стало те, що колись вінницькі депутати засідали у Білій Залі. А у вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. З’ясували, як чверть тисячоліття змінила костел Марії Ангельської у центрі Вінниці.

ВИННИЦА.info