6 жовт. 2016 13:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

164

0

У Вінниці з постаменту знімуть літак

У Вінниці з постаменту знімуть літак

 Літак будуть реставрувати 


У Вінниці з постаменту знімуть літак

 У Вінниці під час реконструкції площі Костянтина Могилка, планують зняти з постаменту літак щоб почистити його і пофарбувати. На якому саме заводі проводитимуть реставраційні роботи, поки що не визначились.

«Працювати будуть тільки з фахівцями. Потрібно перевірити яка якість виконання робіт на одному військовому заводі чи на другому. І тоді остаточно визначитись. Зрозуміло, потрібно попрацювати і з точки зору вартості. Але до кінця року питання буде вирішено», - прокоментував мер Вінниці Сергій Моргунов.

Бойовий літак МіГ-15 було встановлено на постаменті в 1969 році, з того часу його не зачіпали. В 90-х роках в літаку оселився безпритульний. Була і нашуміла історія і з «скарбами». В 90-х роках міліція затримала злодія, який обкрадав квартири вінничан, коштовності, які він витягував у жителів Вишеньки, крадій зберігав у літаку.

Історики зазначають, що літак є цінним експонатом, тому його потрібно почистити від бруду та іржі, що є всередині і пофарбувати ззовні.

«Потрібно привести літак до ладу, адже він цінний, як сам експонат. Міг-15 був випущений на Харківському авіазаводі. Це наймасовіший у випуску реактивний літак у світі. На подібній учбовій модифікації літака розбився Гагарін.

Літак встановлено на площі Костянтина Могилка. Для нього літак теж був важливим. Костянтин був учнем 23-ї школи, в якій була традиція, йти через проспект Космонавтів до літака класти квіти. Навіть є момент правонаступності, що Костянтин будучи школярем, вшановував героїв другої світової, тепер учні 23-ї школи будуть приходити і згадувати пам'ять Костянтина Могилка.

Тому йде мова, щоб літак зробити пам’ятником пам’яті всіх льотчиків», - розповів історик Олександр Федоришен.

Нагадаємо, у Вінниці розпочали реконструкцію площі Костянтина Могилка. Проектом передбачено створити зону відпочинку з «пішохідними фонтанами».

У Вінниці з постаменту знімуть літак

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 2

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 3

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 4

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 5

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 6 

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 7

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 8

Запроектований вигляд площі з літаком після реконструкції

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 9

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 10 

У Вінниці з постаменту знімуть літак - фото 11 

Вінниця.info