22 листоп. 2010 16:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Події
0

51

0

У Вінниці засуджено на 12 років насильника й ґвалтівника

У Вінниці засуджено на 12 років насильника й ґвалтівника

Засуджений вже двічі відбував покарання за згвалтування та насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом


У Вінниці засуджено на 12 років насильника й ґвалтівника

Ленінський районний суд Вінниці засудив до 12 років позбавлення волі 33-річного місцевого жителя за вчинення зґвалтувань, насильницькому задоволенні статевої пристрасті неприродним шляхом, грабежах та розбійних нападах.

Про це повідомляє відділ зв’язків з громадськістю Управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області.

За повідомленням, підозрюваного у згвалтуваннях та грабежах затримали в жовтні минулого року в Калинівці. 33-річний вінничанин, пошуками якого займалися оперативні служби, переховувався у родичів. Свого часу він зі студентської лави потрапив на лаву підсудних - не довчившись у педагогічному вузі рік, отримав 6 років в'язниці за згвалтування та насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом. Другий раз потрапив на зону все по все тих же статтях кримінального кодексу. Суворий вирок суддів - 8 років в'язниці в реальності виявився м'якшим - його звільнили умовно-достроково на 3 роки.

Опинившись на волі в червні 2009 року, ніде не працював, жив за рахунок батьків, а згодом знову став на кримінальний шлях - гвалтував і грабував жінок. Перше повідомлення про згвалтування надійшло до міліції в серпні цього року від студентки одного з вінницьких вузів. Дівчина розмістила в газеті інформацію про надання послуг «манікюр, педикюр на дому». Їй подзвонив зловмисник і сказав, що хотів би зробити своїй дружині приємний сюрприз до дня народження. Чоловік повідомив, що живуть вони на дачі в районі 3 км Барського шосе, тому він завезе дівчину туди на таксі.

Коли студентка переступила поріг заміського будинку, чоловік приставив їй до горла ніж і під загрозою вбивства, згвалтував і наказав віддати золоті прикраси. Дівчині потім вдалося вирватися від кривдника і на вулиці зателефонувати своєму другові, який завіз потерпілу в міліцію. Того ж вечора нападник о 2 годині ночі пограбував у під'їзді по вулиці Келецькій у Вінниці 28-річну мешканку цього будинку, зірвавши з шиї золотий ланцюжок з кулоном.

За словами заступника начальника Вінницького РВ УМВС Олександра Щербаня, який керував операцією по затриманню нападника і особисто брав у ній участь, одразу ж було встановлено власники дачі по Барському шосе і під підозру потрапив їхній син, який у минулому мав проблеми з законом саме за згвалтування. Але допитати його у міліціонерів не було можливості, останній зник у невідомому напрямку. Підозрюваного оголосили в розшук, до роботи по встановленню його місцезнаходження підключили оперативні служби.

Деякий час зловмиснику вдавалося ховатися на Вінниччині, згодом він поїхав у Тернопільській області, де скоїв аналогічний злочин, а звідти на Черкащину. Вже будучи в розшуку, він знову скористався заміським будинком батьків, задовольнивши там звірячу пристрасть з черговою жертвою. Дівчину, яка працювала ріелтером в агенції нерухомості, злочинець заманив у пастку, запропонувавши їй купити у нього дачу. Домовилися про зустріч, вінничанка приїхала на своєму автомобілі разом з колегою, але коли вони втрьох зайшли всередину дачі оглянути приміщення, нападник несподівано приставив до горла дівчини заточку і, пригрозивши розправою, згвалтував у неприродній формі на очах у другої жінки. Після цього він зняв зі своїх жертв золоті прикраси і зник з дому.

Потерпіла на судовому засіданні розповіла, що до неї в агенцію зателефонував чоловік і запропонував терміново купити дачу за ціною набагато нижчою від ринкової. Мовляв йому в найкоротші терміни потрібні були гроші. Зустрілися у Вінниці на Західному вокзалі. Перш ніж сісти в машину чоловік через вікно переконався, що там знаходиться ще одна жінка і сів на заднє сидіння.

Потерпілі звернулися за допомогою в міліцію. Оперативно-розшукові заходи, організовані правоохоронцями, принесли свої результати і через кілька днів кривдник жінок був затриманий в райцентрі Калинівка. Йому одягли наручники, після того як він вийшов з автомобіля. Оперативники вже підстерігали розшукуваного в засідці. Він не встиг вчинити супротиву.

У процесі слідства були встановлені нові жертви сексуального гвалтівника. У червні 2009 року близько опівночі злочинець помітив дівчину біля будинку на проспекті Космонавтів. Він підійшов до неї і запропонував пригостити слабоалкогольним напоєм і прогулятися. Дівчина відмовилася і зайшла в під'їзд. Тоді гвалтівник наздогнав її і напав ззаду, приставивши до горла ніж. Домагаючись свого, злочинець кілька разів з силою кинув нею об бетонну стіну, потім знову погрожуючи ножем, намагався згвалтувати. Довести злий умисел до кінця нападнику перешкодив чоловік, що зайшов у під'їзд, після чого гвалтівник кинув свою жертву і втік.

Ще одній дівчині вдалося уникнути сексуального насильства лише завдяки тому, що поруч опинилися небайдужі люди. Марина близько 11 вечора поверталася з гостей. До її будинку було рукою подати і вона йшла звичною дорогою, не підозрюючи про небезпеку, яка її підстерігала. Тим часом гвалтівник, у пошуках нової жертви блукав по місту і запримітив самотню дівчину. Він підбіг до Марини, раптово схопив її за руку, а інший приставив до горла ніж. Погрожуючи зарізати дівчину на безлюдній вулиці, він поволік її до себе додому дворами. Перелякана жертва молила її відпустити, але лиходій лише розсміявся. Дівчині дивом вдалося вирватися з чіпких рук гвалтівника, вона кинулася до машини, що проїжджала вулицею та почала кричати про допомогу. Автомобіль тут же зупинився, з нього вийшли троє чоловіків і злочинцеві довелося рятуватися втечею в бік озера. Випадкові свідки спробували наздогнати гвалтівника, але тому вдалося втекти в парку. Вони відвезли дівчину в міліцію, де з її слів правоохоронці склали фоторобот підозрюваного.

Одна з жертв маніяка на суді розповіла, що пізно ввечері поверталася додому. Коли зайшла в під'їзд свого будинку, на неї ззаду напав невідомий, схопив за волосся і потяг у підвал. Коли йому не вдалося задовольнити збочені бажання, оскільки жертва чинила опір і намагалася вирватися, він забрав у неї сумку, мобільник і втік. Згодом потерпіла впізнала злочинця по фото.

З потерпілої Валентиною гвалтівник познайомився біля «МакДональдзу», запросив дівчину до ресторану, а згодом, проводжаючи її додому, під загрозою ножа, згвалтував у під'їзді багатоповерхівки. Злодій не розраховував, що його разом з дівчиною зафіксують камери спостереження в «МакДональдзі», а потім це відео перетвориться на доказ проти нього.

Підсудний звинувачувався у вчиненні восьми злочинах на території області. І хоча більшість жертв впізнали свого кривдника він провину свою визнав лише частково, стверджуючи на суді, що його обмовили, а показання він давав нібито під тиском міліції. У процесі досудового слідства була проведена судово-психіатрична експертиза, згідно з висновком якої підсудний на момент вчинення злочинів психічними розладами не страждав і цілком усвідомлював свої дії.

Ленінський районний суд міста Вінниці визнав вінничанина винним за чотирма статтями кримінального кодексу - у згвалтуванні, насильницькому задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом, грабежах, розбійних нападах. Беручи до уваги обтяжуючі обставини - вчинення злочинів у стані алкогольного сп'яніння, а також кримінальне минуле, відсутність каяття і небажання ставати на шлях виправлення суд визначив покарання для підсудного - 12 років позбавлення волі.

 

ВИННИЦА.info


0
0