1 серп. 2018 12:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

160

0

У Вінниці збирають підписи про заборону цирків з тваринами

У Вінниці збирають підписи про заборону цирків з тваринами

 Заборонити розміщувати у Вінниці цирк з тваринами – люди підписують петицію до мерії


У Вінниці збирають підписи про заборону цирків з тваринами

 1 серпня на сайті Вінницької міської ради зареєстрували петицію, в якій просять заборонити розміщувати на території обласного центру цирки з тваринами. Оскільки звірі живуть в неволі, у поганих умовах. Нерідко їх б’ють і навіть морять голодом.

Нещодавно в місто приїхав цирк-шапіто. Свої «апартаменти» він розгорнув на кінцевій вулиці Келецької.

Повний текст петиції

«Попри анонсовану «європейскість» та «інноваційність», Вінниця продовжує залишатись в ар’єргарді гуманізму, толерантності та правової свідомості в Україні. Досі Вінницька міська рада не заборонила розміщення на території міста цирків, які використовують у своїй діяльності тварин. При тому, що подібні рішення вже ухвалили, починаючи з кінця 2016 року чимало інших місцевих рад, в тому числі у Києві, Львові, Луцьку, Рівному.

У 2013 році Україна ратифікувала «Європейську конвенцію про захист прав домашніх тварин», але з того часу позиції цієї Конвенції у європейському місті Вінниця та Україні загалом залишаються, на жаль, виключно у декларативній формі.

Одна з перших європейських країн, яка запровадила заборону на диких тварин у цирках ще в 2002 році – Австрія. У 2012 році лени парламенту Великої Британії проголосували за повну заборону використання дресированих тварин у цирках країни. Як заявили у Британській Ветеринарної Асоціації (BVA), потреби існування диких тварин не можуть бути задоволені в умовах цирку; особливо з точки зору місця розташування і здатності виражати нормальну поведінку - тобто, тварини, які знаходяться в цирку, завжди будуть страждати, і єдиний гуманний варіант – це повністю заборонити їх утримання в цирку.

У Бельгії закон про захист прав тварин, що забороняє використання диких тварин, був прийнятий 12 липня 2013 року. У 2015 році в Нідерландах введено повну заборону на використання диких тварин у цирках. Залишається дозволеним використання диких тварин лише в зоопарках.

У 2015-2016 роках Варшава взагалі заборонила будь-яке використання дресированих тварин у цирку через його негуманність, як і низка інших міст - Вроцлав, Познань, Лодзь, Шрем, Слупськ, Сьрем, Колобжег, Ополє, Гдиня, Бєльско-Бяла, Бидгощ та інші. Як заявила мер Варшави Ханна Гронкевич-Вальц, «до тварин у цирку ставляться як до неживих предметів, змушують виконувати дії, невластиві їх природі, не забезпечують належних умов утримання».

Державна екологічна інспекція Києва при перевірках ледь не щоразу фіксувала у заїжджих цирках-шапіто відсутність дозволів на спеціальне використання диких тварин. Тому ще у листопаді 2017 року Київська міська рада ухвалила рішення “Про припинення розміщення заїжджих пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Києва”.

«Відповідно до Законів України "Про захист тварин від жорстокого поводження", "Про тваринний світ", "Про охорону природного навколишнього середовища", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про захист населення від інфекцій", статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", з метою захисту від страждань і загибелі тварин внаслідок жорстокого поводження з ними, з метою недопущення порушень благоустрою у м. Києві, а також враховуючи чисельні звернення жителів м. Києва, природоохоронних і зоозахисних організацій, Київська міська рада вирішила … рекомендувати забезпечити припинення розміщення заїжджих пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Києва; … рекомендувати не надавати погодження на розміщення заїжджих пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Києва», - йдеться у рішенні.

«Умови утримання тварин у пересувних цирках-шапіто неприпустимі. Звірів б'ють і морять голодом. Нерідко тварин змушують брати участь у жорстоких циркових номерах, наприклад, стрибати через палаючі обручі. У липні-серпні 2016 року в Святошинському і Деснянському районах столиці гастролював пересувний цирк-шапіто. Це викликало масове обурення і протести природоохоронних, зоозахисних організацій, а також самих киян», - зазначила тоді співавтор відповідного рішення, депутат Київради Олеся Пинзеник.

Директор луцького КП «Ласка» Дана Новарчук стверджувала, що будь-яке дресирування передбачає знущання над тваринами: «Практика показує, що у пересувних цирках неможливо створити умови, які будуть відповідати їх біологічним, видовим та індивідуальним властивостям, так як гастрольний характер діяльності не надає такої можливості . Так, наприклад, відповідно до Порядку для утримання ведмедя у неволі повинен бути облаштований воль'єр 30х3, в якому відповідно до його біологічних потреб повинен бути басейн та різні конструкції для пересування, як це приблизно у дикій природі. Але замість цього ведмедів тримають у клітках або в фургонах автомобілів, в спеку та в мороз, розмір якої може бути до десяти разів меншим, ніж передбачено Порядком утримання, без будь-яких засобів наближених до природних, що приводить до страждань тварини і суперечить здоровому глузду і ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Жодних подібних обговорень серед депутатів Вінницької міської ради не було. Жодних ініціатив чи проектів подібного рішення – тим паче. Це призводить до того, що грубо порушуючи умови тримання тварин та навіть правила дорожнього руху, у Вінниці гастролюють сумнівно відомі цирки, наприклад, «Grand Circus Budapest» (інформація про таку юридичну особу відсутня у публічних реєстрах). Зазначимо, що це вже не перший випадок, коли вивіски цирків, які приїздили у Вінницю, вводять в оману споживачів, адже назви цирків не відповідають реальним назвам підприємств, а знайти реальних власників цирків практично неможливо.

Ми вимагаємо від Вінницької міської ради під час найближчої чергової сесії ухвалити рішення про заборону розміщення на території міста цирків, які використовують у своїй діяльності тварин».

Наразі петицію підписали 19 людей. Щоб її розглянули у міськраді та надали офіційну відповідь, потрібно 350 вподобань.

Вiнниця.info