5 лют. 2015 17:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

37

0

У Вінниці знову «відкривають полювання» на стихійну торгівлю

У Вінниці знову «відкривають полювання» на стихійну торгівлю

 Спеціальна робоча група слідкуватиме за тим, аби вінничанам не продавали сумнівну продукцію у невстановлених місцях


У Вінниці знову «відкривають полювання» на стихійну торгівлю

 У Вінниці знову створено робочу групу, яка проводитиме роз’яснювальну роботу з тими, хто торгує у непризначених для цього місцях. Адже така продукція не перевірена і може спровокувати у вінничан отруєння та інфекційні захворювання, тим більше, що стихійна торгівля часто ведеться у антисанітарних умовах – просто з асфальту.

Про це повідомляє Департамент у справах ЗМІ та зв’язків із громадськістю Вінницької міської ради.

Вже кілька років на вінницьких ринках є спеціально обладнані місця для торгівлі, де люди можуть продавати вирощену власноруч сільськогосподарську, молочну або м’ясну продукцію. Це є чудовою альтернативою торгівлі у непристосованих для цього місцях, в тому числі з рук. Адже з одного боку люди мають можливість продати власну продукцію, не сплачуючи при цьому жодних зборів, а вінничани – придбати по помірних цінах овочі і фрукти, вирощені на грядках, та молочну і м’ясну продукцію. І робити це у цивілізованих та належних умовах. Прилавки мають надпис «місце для виробника» і скористатись ними можна будь-кому із торгуючих своєю городиною.

«Загалом на семи ринках міста виділено 366 безкоштовних місць, де люди мають змогу торгувати такою продукцією. З них найбільше на Центральному ринку – 146. На «Урожаї» таких місць 54, на ринку «Привокзальний – 1» – 50, «Привокзальний – 2» – 60, «Світанку» – 18, «Пасаж» – 20, «Київському» – 18. Але ми усіх попереджаємо, що безкоштовно на цих місцях мають право торгувати лише ті, хто справді хоче продати вирощену своїми руками продукцію, а не перекупщики, які привозять з собою мішки та ящики з різним товаром», – каже заступник директора департаменту адміністративних послуг міської ради Людмила Перова.

Однак, незважаючи на достатню кількість місць зі зручними прилавками, інколи люди торгують поза ринками, створюючи місця стихійної торгівлі. Найбільше таких торговців можна бачити біля ринку «Привокзальний - 1» та «Привокзальний - 2». Як один з методів протидії стихійної торгівлі, у минулому році у Вінниці встановили чотири відеореєстратори на площі Героїв Сталінграду поблизу ринків «Привокзальний - 1» та «Привокзальний - 2». http://www.vmr.gov.ua/Lists/CityNews/ShowNews.aspx?ID=1137

«На сьогоднішній день знову постає сезонна проблема із продажем продукції сільськогосподарських виробників у не відведених місцях. Для її попередження у Вінниці знову створена робоча група з моніторингу, профілактики та ліквідації стихійної торгівлі. До неї входять представники департаменту адміністративних послуг, міліції, ветеринарної служби, санепідемслужби, КП «Муніципальна поліція», Асоціації органів самоорганізації населення тощо. Регулярні рейди містом, згідно складеного графіку, здійснюватиме мобільна група з представників муніципальної поліції, правоохоронних органів та органів нагляду. Вони щоденно будуть проводити роз’яснювальну роботу з людьми, які торгують в невстановлених місцях. Спочатку їм пояснюють, що є безкоштовні місця на ринках та направляють торгувати туди, а на злісних порушників Правил благоустрою міста складаються протоколи, згідно яких в подальшому призначається і штраф від 340 до 1360 гривень», – каже начальник КП ВМР «Муніципальна поліція» Василь Гайовик.

Це дозволить не лише боротися зі стихійною торгівлею, а й покращить благоустрій міста, адже люди, які продають з асфальту, створюють незручності для перехожих. Також варто пам’ятати, що торгівля у непристосованих місцях ведеться у антисанітарних умовах, та й продукція не проходить перевірку. Тому вінничани, які її купують, можуть отруїтися. 

«Хоч звернути увагу вінничан на те, що, наприклад, молоко у невстановлених для торгівлі місцях продають у пластикових пляшках, які були вже у використані і не проходили термообробку. Мало хто задається питанням - звідки продавці молока беруть ці пляшки. Їх практично неможливо якісно помити: від окропу їх просто покоробить, а миючі засоби холодною водою повністю не вимиваються. Та й спиртом ніхто їх знезаражувати не буде. Що раніше було до молока у пластиковій тарі, покупець, а часто і сам продавець, просто не знає. Скільки «обертів» використання здійснила дана пляшка – також невідомо. Є можливість підхопити цілий «букет» найрізноманітніших захворювань: від кишкової палички до туберкульозу. Такі ж проблеми є й по продажу м’яса з асфальту», – каже Василь Гайовик.

ВИННИЦА.info