3 жовт. 2013 14:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Місто
0

131

0

У Вінницьких Мурах археологи за літо накопали більше 1,5 тисячі артефактів

У Вінницьких Мурах археологи за літо накопали більше 1,5 тисячі артефактів


Знайдені артефакти дають можливість для припущень що на території Вінниці існувало поселення ще за часів давньої Русі


У Вінницьких Мурах археологи за літо накопали більше 1,5 тисячі артефактів



Під час розкопок Мурів, на території Спасо-Преображенського собору, археологи виявили артефакти середини ХII сторіччя, які можуть свідчити, що на місці сучасної Вінниці існувало поселення ще за часів Золотої Орди. Всього розкопали більше 1,5 тисячі артефактів.

Про це під час прес-конференції повідомив начальник департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради Максим Мартинюк.

Міська влада вирішила що потрібно більш глибоко дізнатись історію Вінниці та поставити на системну основу проведення археологічних досліджень у місті. Тому на 2013 – 2015 було рік заплановано проведення археологічних досліджень на території пам’ятки архітектури національного значення «Мури». Керувати проведенням проведення розкопок запросили старшого наукового співробітника Інституту археології НАНУ, кандидата історичних наук Ларису Виноградську.

Під час проведення розкопок археологи знайшли досить багато цікавих артефактів.

«В одній з траншей знайдено останки муру. Є думка що це мур домініканського монастиря, але він був руйнований з якихось причин і замість нього було побудовано той мур що зараз оточує домініканський монастир. В іншій траншеї викопано фрагменти дерев’яної споруди, з рештками зітлілого дерева. Це дає можливість зробити висновки що дана споруда стояла на бутовому фундаменті, і її було знищено пожежею. Також знайдено людські рештки (чоловічий і жіночий скелет), приблизно ХVII-ХVIII століття та залишки склепінь. Через це можна зробити висновки що там було місце поховань», - розповів Максим Мартинюк.

У Вінницьких Мурах археологи за літо накопали більше 1,5 тисячі артефактівУ Вінницьких Мурах археологи за літо накопали більше 1,5 тисячі артефактів - фото 2Цікавою знахідкою, що засвідчує договірні відносини між людьми в ХVII столітті є фрагмент сланцю. На ньому польською мовою міститься інформація що один пан винен іншому певну суму грошей. Тобто це боргова розписка ХVII століття.

Також знайдено кахель, який на думку Лариси Виноградської, виготовлено в італійському стилі в епоху відродження.

 Як розповіла Лариса Виноградська, у місті взагалі проводити розкопки досить важко, але у Вінниці знайшли артефакти на які навіть не сподівались.

"В траншеї на глибині більше 6,5 метрів, ми розкопали піч, яка датується кінцем ХV початком ХVІ століття. Це досить рідкісне явище на території України. Дана знахідка є свідченням того що це не будівля звичайного міщанина. Це був або костел, або якась інша значна споруда - той самий домініканський собор, який згорів або православна церква. Встановити це можна буде після подальших розкопок. Також знайдено бронзовий підсвічник на дві свічі", - розповіла археолог.

Найдавнішою знахідкою, за словами Лариси Виноградської є кістяний гребінь, часів давньої Русі.

«На глибині 6,3 метрів знайдено кістяний гребінь, датований ХІІ – ХІІІ сторіччям. В ті часи люди не губили такі речі, адже вони були досить дорогими. Під кінець роботи археологів також було знайдено предмети побуту, датовані ХII століттям. Тому можна припустити, що на території Вінниці жило поселення ще за епохи Золотої Орди. Очевидно дана територія була заселена і до появи монастирів», - повідомила Л. Виноградська.

На сьогодні всі розкопки законсервовані. Це допомагає зберегти нормальну вологість в траншеях та захищає від опадів. Наступного року планують закінчити розкопки біля «Мурів» та розпочати розкопки на замковій горі.

«Якщо ми оформимо всі знайдені артефакти, можна буде говорити про те що Вінницю заснував не Ольгерд, що це значно старіше місто – поселення яке існувало за часів давньої Русі», - сказала Л. Виноградська.

Але міська влада не дає археологам замовлення довести що Вінниця була заснована раніше як 1363 рік. Завдяки археологічним дослідженням хочуть просто вивчити історію Вінниці. Адже археологія дає відповіді на питання, які не містяться в писемних джерелах.

У Вінницьких Мурах археологи за літо накопали більше 1,5 тисячі артефактів - фото 3У Вінницьких Мурах археологи за літо накопали більше 1,5 тисячі артефактів - фото 4У Вінницьких Мурах археологи за літо накопали більше 1,5 тисячі артефактів - фото 5У Вінницьких Мурах археологи за літо накопали більше 1,5 тисячі артефактів - фото 6ВИННИЦА.info



0
0