20 верес. 2010 10:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

23

0

У Вінницькій області почали різати ракети

У Вінницькій області почали різати ракети

На Калинівському арсеналі розпочато демілітаризацію комплексів 9К72 “SCUD”


У Вінницькій області почали різати ракети

18 вересня на 48-му арсеналі зберігання боєприпасів, що поблизу м. Калинівка Вінницької області, розпочався процес демілітаризації ракетних комплексів 9К72 “SCUD”. Таким чином Україна виконує свої міжнародні зобов’язання щодо ліквідації зброї масового знищення, підписані ще у дев’яностих роках.

Роботи проводить українська корпорація “Співдружність” на чолі з гендиректором Василем Мітішовим. Американські ж спеціалісти, під керівництвом директора Матеуса Займана, представляють компанію Global Offshore Projects, яка здійснює контроль за веденням робіт.

Процес демілітаризації розпочався з урочистого перерізання стрічки на вході у сховище, де зберігаються ракети. У заходах взяли участь заступник Міністра оборони України Володимир Омельянчук, губернатор Вінниччини Микола Джига, представники органів місцевого самоврядування, журналісти центральних та регіональних ЗМІ.

– Самі ракети ніякої загрози не становлять, – запевнив присутніх чиновників та журналістів Василь Мітішов. – Це металеві конструкції без будь-яких боєголовок. Ми виконуємо міжнародні зобов’язання перед світовою спільнотою, виводячи із ладу основні складові ракетних комплексів.

Як запевнив Генеральний директор “Співдружності”, після демілітаризації, елементи комплексу будуть перевезені на вітчизняні підприємства для переплавки і подальшої реалізації металу. На 48-му арсеналі корпорація планує “порізати” близько 200 ракет за п’ять з лишнім місяців.

  Після довгих років, з моменту підписання договору, ми нарешті виконуємо свої зобов’язання щодо знищення зброї масового знищення, – говорить заступник Міністра оброни України Володимир Омельянчук. – Американська сторона взяла на себе фінансування. Це близько двох мільйонів доларів. До того ж, ми отримаємо більше 2 тисяч тон металобрухту (сталь, алюміній та інші кольорові метали), який, після переплавки, буде реалізовано. Кошти надійдуть у спецфонд Міністерства оборони, а звідти, знову ж таки, на утилізацію надлишкових боєприпасів.

Ракетні комплекси 9К72 “SCUD” морально та фізично застарілі. Вони зняті з озброєння ще у 1997 році. Теоретично їх ще можна відремонтувати, дообладнати, модернізувати, словом, продовжити їх ресурс. Однак Україна зобов’язалася знищити ракети-носії та їх складові, і американці фінансують цю програму, аби страшна зброя, ненароком, не потрапила у лихі руки.

За словами заступника глави оборонного відомства, такого "добра" в державі вистачає з головою. На десятках арсеналів, складів та базах організовано зберігання охорону, підрозділи забезпечення, залучено тисячі військовослужбовців та працівників Збройних Сил. На все це витрачаються чималі державні гроші, тож планова утилізація надлишкових боєприпасів ключове питання не лише безпеки громадян, а й економії коштів.

– Цей рік, можна назвати проривним, у для калинівського арсеналу, – зазначив заступник Міністра оброни України Володимир Омельянчук. – Не секрет, що у майбутньому частину буде розформовано, а землі передано місцевій громаді. Ми знаємо і розуміємо настрої місцевого населення, яке хоче позбутися цього потенційно небезпечного сусідства. Тому є хороші новини. Цього року із даного арсеналу ми вивезли більше 10 тисяч тон боєприпасів (у минулому  – 4 тисячі тонни). До кінця року плануємо зменшити навантаження арсеналу ще на 6 тисяч тонн. Вже наступного року плануємо вивезти із 48-го арсеналу зберігання до 20 тисяч тон, а за чотири роки повністю ліквідувати цю базу.

 У Вінницькій області почали різати ракети

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 2

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 3

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 4

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 5

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 6

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 7

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 8

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 9

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 10

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 11

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 12

 У Вінницькій області почали різати ракети - фото 13

Юрій Ігнат, спеціально для ВИННИЦА.info


0
0