15 верес. 2015 16:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Афіша Вінниці
0

152

0

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе

 Вахтанг Кікабідзе їде у Вінницю! Згадуємо його найкращі пісні і фільми


У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе

 1 жовтня у Вінницю приїде людина-легенда, артист, якого обожнюють мільярди людей по всьому світу і представники кількох поколінь - неперевершений і вічно молодий Вахтанг Кікабідзе!

Його концерт «Мої роки - моє багатство», який вінничани та гості міста побачать 1 жовтня о 19.00 у театрі імені Садовського - це унікальна програма, що була створена до 75-річного ювілею артиста. До неї увійшли всі найкращі пісні Вахтанга Кікабідзе, а також спеціальний сюрприз для українців - «Червона Рута» грузинською мовою, яку великий Буба нещодавно презентував на концерті у Києві.

- Якщо навесні концерти Вахтанга Кікабідзе пройшли лише у чотирьох містах-мільйонниках, то зараз нам вдалося переконати наших партнерів - компанію «Квартал Концерт», щоб тепер концерт легендарного виконавця відбувся і у Вінниці. Надзвичайно вдячні, що все вдалося, - розповідає засновник концертної агенції «Вінниця Концерт» Олег Збаращук. - Для міста це велика, знакова подія, адже Вахтанга Кікабідзе у Вінниці дуже люблять і чекають.

Дізнавшись, що Вахтанг Кікабідзе приїжджає у Вінницю, городяни миттю почали розбирати квитки. Їх залишилося, як повідомляють організатори - компанія «Вінниця Концерт»,не так багато, тож усім бажаючим потрапити на концерт - радять поспішати. Вартість - 600-2000 гривень, придбати їх ви можете у касах театру і Будинку офіцерів та за телефоном безкоштовної доставки квитків: (0432)57-55-55.

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе

А тим часом ми пропонуємо згадати найкращі пісні та фільми, завдяки яким ВахтангКікабідзе став кожному з нас рідним і улюбленим артистом.

3 НАЙКРАЩІ ПІСНІ ВАХТАНГА КІКАБІДЗЕ

"Чіто-грито"

Споконвічно передбачалося, що у фільмі «Міміно» », який у перший рік прокату подивилися більше 24 мільйонів глядачів, герой Кікабідзе виконає цілий ряд пісень. Фонограма вже була записана, однак на зйомках першого ж музичного епізоду трапилася заковика. Знімали сцену, у якій Валіко йде по селу і співає. Зазвучала фонограма, але актор, пройшовши кілька метрів, раптом застиг, як укопаний. Коли здивований режисер Георгій Данелія запитав у нього у чому річ, той відповів:«Я не можу собі уявити, щоб тутешні вертолітники ходили по селу і співали».

У підсумку у фільмі залишилася тільки одна пісня «Чіто-Гвріто» (у перекладі з грузинської «Пташка-Невеличка»), і то було вирішено пустити її за кадром. Відразу після виходу картини ця пісня стала всесоюзним хітом. Вся країна буквально збожеволіла на ній. Композиція звучала за заявками слухачів по всіх радіо- і телепрограмам. От як згадують про цю пісню сучасники: «Так, це було загальне божевілля. Божевілля не буйне, а - ласкаве й ніжне... Пісенька грузинською мовою, слів її ніхто не знав і не розумів, але це навіть і не було потрібно. Неймовірна енергетика, закладена у цій простій пісеньці, у голосі Вахтанга Кікабідзе, була вища за зміст. Вона діставала відразу до серця... Так що переклад був не потрібний. Любов перекладу не потребує».

Автор цієї мелодії — ГіяКанчелі - великий композитор, автор симфоній і камерних творів, які він писав для Башмета, Кремера і Ростроповича.

«Мои года – мое богатство

  »

Пісня написана у 1981 році на музику відомого композитора Георгія Мовсесяна, слова – Роберта Рождественського. Її телевізійна прем'єра відбулася у 1982-му. І для композитора Мовсесяна, і для виконавця Кікабідзе вона ознаменувала перехід у нову якість і нове амплуа. 

Примітно, що в момент прем'єри цієї пісні Кікабідзе було сорок з лишнім років. Однак сивина, грузинський акцент і акторський талант (у кліпі на цю пісню артист вдумливо виглядав у дзеркало) зробили свою справу: Кікабідзе з початку 80-х сприймався мудрим старцем і більшу частину кар'єри провів саме у цьому амплуа. А вираз «Мои года — мое богатство» став крилатим, увійшовши навіть в «Енциклопедичний словник крилатих слів і виразів» у якості «алегоричного вираження гордості за гідно прожиті роки».

"Проводы любви"

  

Це ще одна композиція, народжена спільною творчістю ВахтангаКікабідзе і музиканта Георгія Мовсесяна. У свій час ця пісня була не менш популярна, ніж інші, виконані Кікабідзе. Трішки сумна пісня «Проводылюбви» принесла обом всесоюзну популярність.

- Вахтанг - мій близький друг і улюблений артист, - говорив Мовсесян. - Дай йому Бог творчого довголіття! Тільки не треба автора оцінювати лише по відомій пісні… Пісня потрібна, щоб її співали! Разюче сказав Євтушенко: «Пісне моя! Ти станеш моєю, коли будеш ти загальною».

3 НАЙКРАЩІ РОЛІ В КІНО ВАХТАНГА КІКАБІДЗЕ

«Не горюй!» (1969)

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе - фото 2

Дебют Кікабідзе в кіно відбувся у 1966 році в музичній комедії Миколи Санішвілі "Зустріч у горах". А всього через три роки знаменитий режисер Георгій Данелія запросив молодого Кікабідзе на головну роль у своїй трагікомедії "Не горюй!". Картина тріумфально прокотилася по всіх кінотеатрах країни. Не полюбити Кікабідзе було не можливо! Почався багаторічний роман неперевершеного Вахтанга з кіно — 30 фільмів…

- При першій зустрічі на пробах фільму "Не горюй!" я йому страшно не сподобався, - згадує про своє знайомство з Георгієм ДанеліяВахтангКікабідзе. - За сценарієм його герой був товстий, рудий питущий чоловік, що потіє. Коли Данелія мене побачив, він мало не впав...

Однак у Данеліяне залишалося вибору - всі актори вже були затверджені, а головного героя дотепер не знайшли. Згодом на знімальному майданчику між починаючим актором і режисером зав'язалася міцна дружба. Дотепер Кікабідзе і Данеліязідзвонюються по телефону:

- Наші розмови незмінно починаються з обговорення сиру, Данелія дуже любить сир, а далі все зводиться до того, як швидко біжить час, - розповідає Вахтанг.

Комедія «Не горюй!» Георгія Данелія за мотивами роману французького письменника Клода Тілле «Мій дядько Бенжамен», трактування абсолютно вільне — місце дії із провінції Франції перенесено в Грузію. Молодий лікар БенжаменГлоті (ВахтангКікабідзе) після закінчення університету повертається у рідне містечко. Там його зустрічає численна родина. Життя протікає буденно і розмірено. Але в парубка багато грандіозних планів, які у такій рутині не можуть бути реалізовані. Щоб трохи відволікти доброго і шляхетного Бенжамена, тіточка Софіко (С. Чіаурелі) намагається його женити.

Дивна атмосфера картини. Смішна й одночасно сумна, де прості, повсякденні турботи перемішані з найвищими проявами людського духу — як у всіх кіноісторіях геніального Данелія. Вахтанг Кікабідзе — один із двох його найулюбленіших акторів (другий — Євгеній Леонов). Їхній союз почався із цієї стрічки і Георгій Данелія намагався завжди знімати Кікабідзе у своїх фільмах.

Картину подивилися 20,5 мільйона глядачів. ВахтангКікабідзе одержав Приз за кращу чоловічу роль на Міжнародному кінофестивалі у Картахені (Іспанія).

«Зовсім пропащий» (1973)

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе - фото 3

Не менш яскравою стала роль Кікабідзе в іншому фільмі Данелія- Герцога в картині "Зовсім пропащий" за романом Марка Твена "Пригоди Гекльбері Фіна": історії про те, як хлопчик-безпритульник Гекльбері Фін і швидкий раб Джим відправляються в подорож униз по Міссісіпі.

Стрічка потрапила в основний конкурс Канського кінофестивалю, де після показу американські критики назвали її кращою екранізацією Твена.

«Міміно» (1977)

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе - фото 4

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе - фото 5

Режисер Георгія Данелія(у центрі) з виконавцями головних ролей у фільмі "Міміно" Вахтангом Кікабідзе (зліва) і Фрунзиком Мкртчяном

Фільмом, який остаточно закріпив акторську славу Кікабідзе, став "Міміно" Данелія. Комедія знята за сценарієм Резо Габріадзе та Вікторії Токарєвої. Про провінційного льотчика Валіко Мізандарі (ВахтангКікабідзе), якого всі кличуть «Міміно», що значить: сокіл.  Шляхом несподіваних збігів, він потрапляє у міжнародну авіацію, стає пілотом ТУ-144, але через якийсь час розуміє, що йому дуже хочеться повернутися додому.

А все почалося з того, що Резо Габріадзе розказав якось Георгію Данелія про льотчика, який прив'язував на ніч свій вертоліт до дерева. І Георгій Миколайович вирішив зняти фільм. Сценарій увесь час переписували, нарешті, коли Токарєва, Данелія і Габріадзе за місяць до зйомок сіли писати остаточний варіант, вони точно знали тільки одне: у ньому буде вертоліт, ланцюг, замок і Кікабідзе у головній ролі.

Режисер Георгій Данелія не раз зізнавався, що Вахтанг Кікабідзе - один з його улюблених акторів. Роль льотчика в "Міміно" була написана спеціально для нього. За спогадами оператора Анатолія Петрицького, кінопроб майже не було — у картині знімалися вже знайомі режисерові актори, а шукати довелося лише собаку на роль Зарбазана. «Міміно» - один із улюблених фільмів радянських людей – 24,4 млн глядачів.Картина нагороджена Золотим призом Московського кінофестивалю, Державною премією СРСР, Призом «Золотий Лачено» на Міжнародному кінофестивалі в Авелліно.

«Мелодії Верійського кварталу» (1973)

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе - фото 6

Музична комедія режисера Георгія Шенгелая. Добрий, зворушливий фільм з неповторним грузинським колоритом.

Картина про те, як праля Вардо (СофікоЧіаурелі) вирішила допомогти візникові Павле (ВахтангКікабідзе). У нього не було грошей на навчання дочок танцям (а вони такі талановиті!), от Вардо і вкрала для Павле гроші. Її піймали і посадили у в'язницю. Але влада не врахувала, що за Вардо є кому заступитися – праль, булочників і двірників у місті ще залишилося досить. Вони всі вийдуть на вулицю і будуть вимагати звільнення шляхетної Вардо. Павле, потім, звичайно, прийдеться одружитися.

Фільм нагороджений Головним призом на кінофестивалі у Баку, дипломом Міжнародного кінофестивалю у Сан-Себастьяні, премією Міжнародного мінофестивалю у Чехословаччині.

Нові стрічки

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе - фото 7

Востаннє у кіно ВахтангКікабідзе знімався у 2013 році. Озвучував Траца у фантастичному мультфільмі Георгія Данелія «Ку! Кін-дза-дза» і грав лікаря-кардіолога з Грузії у фільмі «Дід 005».

До вибору ролей, які йому пропонують, ВахтангКікабідзе зараз підходить дуже вибірково.

- До мистецтва більшість сценаріїв відношення не мають. Знімають нескінченні серіали про проституток, наркоманів і мафію - кругом одна хвороба. У моєму віці вже думаєш: навіщо зніматися не зрозуміло у чому, краще я піду на риболовлю, - розповідає артист. 



У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе - фото 8

1 жовтня о 19.00 у театрі імені Садовського на концерті Вахтанга Кікабідзе вінничан чекає тільки живий звук, тільки легендарні пісні, незабутня атмосфера, де панує драйв і колорит Грузії! Пропустити такий концерт неприпустимо!

У Вінницю з концертом приїде людина-легенда Вахтанг Кікабідзе - фото 9

 

title

title

title