20 черв. 2020 11:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

6384

0

У вінничанки після укусу комахи посиніла і спухла нога. Як вберегтись від небезпечних «мошок»

У вінничанки після укусу комахи посиніла і спухла нога. Як вберегтись від небезпечних «мошок»

Місце укусу набрякло, почервоніло і стало твердим


У вінничанки після укусу комахи посиніла і спухла нога. Як вберегтись від небезпечних «мошок»

Майже тиждень тому жителька Могилева-Подільського Ольга Радецька постраждала від укусу якоїсь комахи. Щоб попередити вінничан про небезпечних членистоногих, дівчина написала про свій випадок в публічній групі соціальної мережі.

«Я й не помітила одразу ніякого укусу, не відчула його. Потім побачила невеличку пляму, вона свербіло. Одразу вирішила поїхати в аптеку. Мені там порадили мазь і таблетки. Попила їх кілька днів, мастила ранку, але все це не допомагало, а місце укусу все збільшувалось і збільшувалось. Тоді вирішила звернутись до лікаря-дерматолога. Він теж приписав мені мазь і таблетки, але від них ситуація ще більше погіршилась. Дзвонила до іншого дерматолога, але не змогла додзвонитись. А ви самі розумієте, вибір лікарів у нас невеликий. Тому довелось запитувати в косметологів, що з цим всім робити. Одна з косметологів сказала, що треба терміново робити протиалергічний укол. Я, не роздумуючи, купила препарат і поїхала до неї. Дуже болючий укол був, аж ногу відняло. Але він одразу допоміг: набряк почав сходити, а пляма – світліти. Звернулась я й до сімейного лікаря, то вона сказала, що мене міг павук вкусити», – розповідає свою історію Ольга Радецька.

У вінничанки після укусу комахи посиніла і спухла нога. Як вберегтись від небезпечних «мошок»

Дівчина зауважує, що укус, ймовірно, отримала вдома, адже не ходила ні в ліс, ні до річки. А ситуація в неї така трапилась вперше в житті.

«Ніколи не скаржилась на алергію та укуси комах. Тому й засобами захисту не особливо часто користуюсь, хіба коли на природу виїжджаю. Але тепер буду більш обачною, всім раджу тримати біля себе хімічні засоби від комарів та інших комах. Краще перестрахуватись», – каже вінничанка.

Кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач Ніна Рудська, яка добре розбирається в членистоногих зауважує, що скоріше всього Ольгу вкусила мошка або гнус – дрібна світло-сірого кольору комашка. Укус мошки відрізняється від укусу комара.

«При нападі мошка відщипує шматочок тіла, в той час як комар тільки прокушує шкіру. Тому укус мошки більш болючий. Крім того, коли мошка кусає, одночасно своєю слиною вона знеболює місце укусу і вводить в ранку речовини, що перешкоджають згортанню крові. Тому людина може відчути, що її покусали, тільки після того, як комаха досхочу насмокчеться крові і полетить», – каже Ніна Рудська.

Слина мошок отруйна. На місці укусу протягом декількох хвилин може утворитися набряк, з'являються сильне печіння і болісний свербіж. А при численних покусах можливо навіть підвищення температури і поява ознак загального отруєння. У таких ситуаціях потрібно терміново звертатися до лікаря. Особливо небезпечні укуси мошки для людей, які страждають алергічними реакціями. Єдина втіха: мошки не мутують і не переносять небезпечні хвороби, як це роблять комарі та кліщі.

«У них зараз період спарювання, тому вони дуже активні та ще й погода сприяє для їхнього поширення. Комахи дуже люблять спеку й вологу погоду, якраз таку як сьогодні. І мошки і комарі відносять до одного виду - двокрилих, тому від укусів мошок можна використовувати спреї, фумігатори, що й від комарів. Можу сказати, що більш шкодочинним є все ж комар, бо вони переносять хвороби. А мошки можуть нашкодити лише алергетикам», – каже кандидат сільськогосподарських наук.

У вінничанки після укусу комахи посиніла і спухла нога. Як вберегтись від небезпечних «мошок» - фото 2

У вінничанки після укусу комахи посиніла і спухла нога. Як вберегтись від небезпечних «мошок» - фото 3

Вінниця.info