19 черв. 2019 14:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

51

0

У Вінниці відкрили пам’ятник воїнам-медикам, які рятували життя на передовій. Фото

У Вінниці відкрили пам’ятник воїнам-медикам, які рятували життя на передовій. Фото

Під час військових дій на Сході загинули вісім лікарів з області, які надавали допомогу пораненим.


У Вінниці відкрили пам’ятник воїнам-медикам, які рятували життя на передовій. Фото

19 червня на території Вінницького медичного коледжу відкрили пам'ятний знак воїнам-медикам. Під час військових дій на Сході загинули вісім лікарів з області, які надавали допомогу пораненим.

Про це повідомляють на сайті спілки учасників АТО у Вінниці.

Дмитро Герасимчук, Віталій Вашеняк і Сергій Рокіцький - навчалися у Вінницькому медичному коледжі імені Д.К.Заболотного.

Дмитро Герасимчук - перший офіцер медичної служби, який загинув від час проведення антитерористичної операції, капітан, керівник медичної служби другої батальйонної тактичної групи. На передовій, у зоні бойових дій він працював понад два місяці, врятував десятки життів. Загинув 8 липня 2014 року від вибуху снаряда просто у медичному наметі.

Віталій Вашеняк - начальник медичної служби 6-го навчального артилерійського полку Сухопутних військ ЗСУ, майор медичної служби. Загинув 16 листопада 2014 року поблизу Дебальцево на блокпосту "Гостра Могила".

Сергій Рокіцький - на Сході перебував 4 місяці у складі 24-ї механізованої бригади. Загинув від кулі снайпера 24 липня 2014 року, коли рятував пораненого, під час звільнення Лисичанська.

Також серед жителів Вінниччини, які віддали своє життя за Батьківщину, є загиблі медики, що навчались в інших вузах: Сергій Кацабін, Віктор Соколовський, Микола Шевчук, Олег Щепанський, Олександр Кондратюк.

Меморіал складається з 8 сюжетних рельєфів. З них два повтори змії - міжнародного символу медицини.

«Пам’ятник сюжетний. Це наш ескіз. Композиційне рішення моє, та моїх хлопців. Двох синів», - розповідає телефоном Вінниця.info автор меморіалу Володимир Оврах. На відкритті не був присутній через те, що у цей день був прооперований.

Меморіал за композицією складається з двох хрестів.

«Хто, як відчує. Хтось побачить у цьому релігійну символіку. Ми ж вкладали у це медичний сенс. Міжнародний Червоний хрест. Це органічне пов’язання Червоного Хреста на землі та на верху. Спільна філософська ідея. Земля, буття, пішли в небуття …», - продовжує скульптор.

Пам’ятник виготовлений з бетону. Деякі елементи – імітація під бронзу.

«Це рельєфи імітують бронзу. Саме на них сюжетні лінії медиків на війні», - зауважив Оврах.

У Вінниці відкрили пам’ятник воїнам-медикам, які рятували життя на передовій. Фото

У Вінниці відкрили пам’ятник воїнам-медикам, які рятували життя на передовій. Фото - фото 2

У Вінниці відкрили пам’ятник воїнам-медикам, які рятували життя на передовій. Фото - фото 3

Вiнниця.info, фото - зі сторінки спілки учасників АТО