13 груд. 2019 13:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Спорт
0

225

0

У вінницькій дитячій футбольній команді «Блохіна-Біланова» захисник – дівчинка

У вінницькій дитячій футбольній команді «Блохіна-Біланова» захисник – дівчинка

У вінницькій дитячій футбольній командні грає одна дівчинка


У вінницькій дитячій футбольній команді «Блохіна-Біланова» захисник – дівчинка

9-річна Дарина Дзісь – єдина дівчинка у вінницькій дитячій футбольній команді «Блохіна-Біланова». З хлопцями вона грає вже чотири роки й планує грати ще мінімум три, бо дівчачі футбольні команди у Вінниці зазвичай формуються у віковій категорії – 12-13 років.

Тренується дівчинка майже весь тиждень: всі дні, окрім понеділка. Мати дівчинки впевнена, що хлопчача команда дасть Дарині сильну підготовку, адже у них більші навантаження на тренуваннях.

«Поки що на тренуваннях Даші не важко, вона виконує всі вправи на рівні з хлопцями, не відстає. Це дуже серйозна підготовка для переходу в дівчачу команду», - каже мама Даринки Вікторія Дзісь.

Зацікавилась футболом дівчинка у 5 років, бо часто бачила тренування старшого брата Богдана.

«Богдану зараз 13, він також займається футболом. Даша спочатку на танці ходила в «Барвінок», а коли її заняття закінчувались, то ми йшли на тренування до Богдана й чекали його. Поки був час вона гралась футбольним м’ячем. Її гру підмітили футбольні тренери – Валерій Базалицький і Олександр Бессараб, випробували її на якісь елементарні вправи з м’ячем. У неї все вийшло і тоді вони запропонували їй прийти займатись», - розповідає Вікторія Дзісь.

У вінницькій дитячій футбольній команді «Блохіна-Біланова» захисник – дівчинка

Зараз Дарині 9 років, вона професійна футболістка. Разом з командою їздить на змагання по всій Україні. Нещодавно повернулись з Вільнюса, де взяли «бронзу».

«У Вільнюсі ми зайняли третє місце з 36 команд зі всієї Європи. А по Україні то ми часто катаємось: у Києві були, в Львові, Луцьку, Ужгороді, багато де були. Найчастіше у Львові змагаємось. Для нашої вікової категорії, на жаль, ще немає багато змагань закордоном, в лютому ми поїдемо до Мінська. Поїздка до Білорусі буде лише другою поїздкою закордон», - говорить юна футболістка.

У своїй команді Дарина відповідає за захист воріт. До місії підходить дуже відповідально, практикує вправи з м’ячем за будь-якої можливості. А коли відпочиває від фізичних тренувань, то дивиться футбольні матчі по телевізору, надихається грою дорослих футболістів.

У вінницькій дитячій футбольній команді «Блохіна-Біланова» захисник – дівчинка  - фото 2

«Я спочатку грала у захисті, потім була нападником, а тепер я знову в захисті. В захисті краще, там потрібно бути активною. А в нападі, ну, там скучніше, бо треба чекати м’яча. Мені дуже подобається як грає захисник – Вірджіл ван Дейк з Нідерландів, я надихаюсь його грою. А ще я фанатка Кріштіану Роналду – нападника італійського клубу «Ювентус» та голкіпера – Аллісона Рамзес Бекера – з Бразилії, він грає зараз за англійський «Ліверпуль». Я завжди дивлюсь чемпіонати, уважно вивчаю гру футболістів, беру собі на замітку якісь прийомчики. А от з футболісток мені дуже подається вінничанка Юля Христюк. Вона для мене зразок, бо дуже круто грає. Вона капітан вінницької футбольної комнади, їй 16 років, вона дуже перспективна. Одна з кращих футболісток в Україні. Ходжу інколи на тренування її команди, щоб дивитись як вона грає» - стверджує Дарина Дзісь.

Окрім футболу, дівчинка ще займається плаванням, англійською та грою на барабанах. Однак футбол все ж для неї в пріоритеті.

«Один більш-менш вільний день у мене - це понеділок. Тоді ніяких фізичних навантажень. У вівторок і четвер тренуюсь з старшими хлопцями. От тоді трохи важко, бо в них інтенсивніші тренування. В середу і п’ятницю я тренуюсь зі своєю командою, а на вихідних – зі старшими дівчатами, щоб звикати до дівчачої команди. Мої тренери Юрій Коваль і Петро Анісім кажуть, що це дуже важливо, я теж так думаю» - серйозно розмірковує Даринка.

У вінницькій дитячій футбольній команді «Блохіна-Біланова» захисник – дівчинка  - фото 3

На запитання чи не травмується вона на футболі, Даринка стверджує, що ні. Але коли її мати зауважила, що в неї часто сині ноги через величезну кількість синців та погоджується.

«Ну бувають синці, вони в усіх футболістів є. Падаю часто, інколи боляче, але ніхто з гравців спеціально не копає по ногам, просто так трапляється. Мені то все байдуже, бо я дуже люблю футбол. І в майбуньому я хочу досягати успіху саме у футболі. Звичайно, інколи трапляються моменти, коли хочеться заплакати, але я не плачу, бо я сильна», - каже футболістка.

Мати юної футболістки розповідає, що вся сім’я Дзісь підтримує Даринку у її виборі.

«Я думала, чесно кажучи, що вона походить на футбол, ну, місяць максимум, зіб’є оскому і все. Але ні. Вже 4 роки ходимо, а танці покинули. Я ніколи не наполягала, щоб вона займалась чимось: якщо подобається футбол – вперед, не подобаються танці – ну ок. Звичайно, в мене були думки, коли народжувала доньку, що колись вона займатиметься художньою гімнастикою чи ще якимись більш дівчачими видами спорту. Але маємо, що маємо. Ми дуже підтримуємо її вибір й щиро віримо, що вона стане однією з кращих футболісток України» - підсумовує Вікторія Дзісь.

У вінницькій дитячій футбольній команді «Блохіна-Біланова» захисник – дівчинка  - фото 4

У вінницькій дитячій футбольній команді «Блохіна-Біланова» захисник – дівчинка  - фото 5

Вiнниця.info, фото надала Вікторія Дзісь