22 верес. 2021 15:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

94

0

У Вінницькій громаді за кілька тижнів виявили більше 20 паліїв листя

У Вінницькій громаді за кілька тижнів виявили більше 20 паліїв листя

Порушники мають сплатити штраф, який коливається від 340 до 1700 грн


У Вінницькій громаді за кілька тижнів виявили більше 20 паліїв листя

У Вінниці почали «патрулювати» спеціальні групи, які контролюють, щоб жителі не палили листя. За кілька тижнів рейду склали уже 24 адміністративних протоколи. Порушники мають сплатити штраф, який коливається від 340 до 1700 грн.

Про це йдеться на сайті Вінницької міської ради.

Спалювання листя шкідливо для людського організму. Адже при згорянні таких решток з димом вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. А під час тління листя чи бадилля у повітря надходить бензопірен, що здатний викликати у людини ракові захворювання.

До вінничан, які спалюють листя, працівники Муніципальної варти застосовують адміністративні методи впливу, які передбачають штраф. У деяких випадках, аби виявити правопорушників, мобільні групи використовують дрон. Так вдається виявляти навіть невеликі задимлення.

«Щороку, навесні та восени проводять рейди по виявленню фактів спалювання відходів рослинного походження. Цієї осені уже склали 24 адміністративних протоколи на вінничан, які спалювали листя. Такі рейди триватимуть до кінця осені», - розповів начальник Муніципальної варти Віталій Чигур.

Працюють мобільні групи і на приєднаних територіях.

«У нашому селищі уже не перший рік проводять такі рейди. І ми побачили їх ефективність. Люди менше стали спалювати листя. У нас є визначені місця, куди мешканці селища зносять гілля, а не спалюють його. Потім ми викликаємо дробильну машину, аби це гілля передробити», – зазначила староста Деснянського старостинського округу Галина Обливач.

У Муніципальній варті просять повідомляти про факти спалювання листя до Ситуаційного центру за тел. (067)4-102-101, або ж до Цілодобової варти 15-60.

Довідка.

Замість того, щоб спалювати листя – найкращим варіантом є компостування листя. У такому випадку опале листя можна використовувати як органічне добриво. Компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info