25 січ. 2021 16:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

95

0

У вінницькій колонії виявили факти незаконного покарання засуджених

У вінницькій колонії виявили факти незаконного покарання засуджених

В прокуратурі внесли вказівку керівництву установи про невідкладне усунення виявлених порушень, притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності та скасування 18 незаконних стягнень.


У вінницькій колонії виявили факти незаконного покарання засуджених

Співробітники обласної прокуратури здійснили перевірку в державній установі «Вінницька виправна колонія (№ 86)», в результаті якої виявили порушення щодо безпідставного притягнення засуджених до дисциплінарної відповідальності. Одних засуджених тримали в ізоляторі довше, аніж передбачено законом, іншого притягнули до відповідальності через невідповідність одягу. Також часто засудженим не надають інформації щодо притягнення їх до відповідальності.

Про це повідомляють в пресслужбі Вінницької обласної прокуратури.

В прокуратурі зазначають: внаслідок перевірки встановлено, що, всупереч вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, адміністрацією установи не проводяться належним чином перевірки причин, обставин і мотивів вчинення засудженими порушень.

Як наслідок, через відсутність належно організованих перевірок комісією установи приймаються незаконні рішення про доцільність застосування до засуджених стягнень.

Серед наведених прикладів у прокуратурі повідомляють про засудженого, якого притягнули до дисциплінарної відповідальності за появу на вечірню перевірку з порушенням форми одягу. При цьому, в установі залишили поза увагою вимоги законодавства, що в разі відсутності в установі одягу встановленого зразка засудженому тимчасово дозволяється користуватися власним одягом. Наявність у засудженого відповідного одягу за сезоном також не перевірено.

Також в колонії не забезпечують права засуджених щодо отримання інформації про притягнення до відповідальності.

Більше того, ігноруючи законні вимоги Кримінально-виконавчого кодексу України, якими визначено вичерпний перелік підстав для поміщення засудженого в дисциплінарний ізолятор до однієї доби до прийняття рішення про застосування стягнення у разі порушення режиму відбування покарання, засуджені безпідставно поміщались в ізолятор на підставі постанови чергового помічника начальника установи, де вони незаконно утримувалися дві доби.

З огляду на викладене, співробітники обласної прокуратури внесли вказівку начальнику виправної установи про невідкладне усунення виявлених порушень, притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності та скасування 18 незаконних стягнень.

Нагадаємо, в Стрижавській колонії виявили порушення: засудженим не давали працювати або не доплачували за роботу.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – ілюстративне