19 листоп. 2020 16:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

132

0

У Вінницькій міськраді ухвалили рішення щодо укріплення схилу Замкової гори та фінансування археологічних досліджень

У Вінницькій міськраді ухвалили рішення щодо укріплення схилу Замкової гори та фінансування археологічних досліджень

Фінансуватиме дослідження орендар ділянки – приватне підприємство «Укрпромтех».


У Вінницькій міськраді ухвалили рішення щодо укріплення схилу Замкової гори та фінансування археологічних досліджень

19 листопада під час засідання виконкому міської ради ухвалили два рішення, які стосуються збереження Замкової гори. Одне стосується фінансування археологічних досліджень на території пам’ятки, друге – дозволу на проектування укріплення схилу з її північної сторони. Фінансуватиме дослідження орендар ділянки – приватне підприємство «Укрпромтех».

Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради.

Як зазначають в міськраді, урочище Замкова гора має історико-культурну цінність для Вінниці і передумови у перспективі стати ще одним туристичним «магнітом» міста. Тому у вересні цього року під час чергової сесії міської ради 7 скликання було схвалено рішення, яке сприятиме збереженню та подальшому розвитку Замкової гори.

В департаменті архітектури та містобудування міської ради кажуть, що перший етап полягає в тому, аби зробити урочище доступним та безпечним місцем для перебування людей. Як і планувалось раніше, департамент комунального господарства та благоустрою замовить розробку проекту укріплення північного схилу урочища. Паралельно розроблятиметься проект благоустрою, де в майбутньому буде влаштовано оглядовий майданчик та чітко окреслено межі цієї території. Це наступний крок в рамках заходів щодо впорядкування та збереження території пам’ятки археології – урочища Замкова гора.

Також паралельно департамент архітектури та містобудування замовлятиме проведення археологічних досліджень на цій території. Виконком міської ради затвердив відповідний тристоронній договір між департаментом архітектури та містобудування, Інститутом Археології НАН України та орендарем ділянки, яка межує з підніжжям Замкової гори.

В серпні на сайті місцевих петицій вінничани підписували звернення до Вінницької міської ради з проханням залишити містянам Замкову гору і розірвати договір оренди.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що у Вінниці на Замковій горі планують створити туристичний об’єкт. В 2017 році на горі проводили археологічні дослідження. Тут археологи знаходять неймовірні знахідки, які можуть довести, що Вінниці більше ніж 654 роки.

«…там Золотоординський період середини 13 століття однозначно існує. Там житла були, бо в одному «квадраті» - 25 кв.м сім залишків печей від жителів. Тобто там була дуже щільна забудова. Але оскільки замок було зруйновано на скелі кар’єрами каменоломні, то в нас залишилося тільки передмістя і ми знайшли уже частину рову, який вів до замку. Тобто, міст був перекидним - від замку до передмістя. Я думаю, якщо частково хоча б відновимо, зробимо реконструкцію якоїсь вежі, скажімо, дерев’яної, бо замок був дерев’яним, то це буде дуже цікаво для туристів, бо туристичний центр там якраз доречний» – говорила про Замкову гору в 2018 році археолог Лариса Виногродська.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – з сайту «20 хвилин»