6 серп. 2019 12:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Влада
0

872

0

У Вінницькій області планують створити три об’єднані райони. Карта

У Вінницькій області планують створити три об’єднані райони. Карта

Мінрегіон підготував пропозиції проекту нового адміністративно-територіального устрою


У Вінницькій області планують створити три об’єднані райони. Карта

Мінрегіон підготував проект нового адміністративно-територіального устрою Вінницької області.

6 серпня віце-прем’єр міністр Геннадій Зубко на своїй сторінці в Facebook виклав проектну модель Вінницької області з новим поділом, де три об’єднані райони – Вінницький, Могилів- Подільський, Ладижинський та 56 проектних ОТГ.

«…Карту нового адміністративно-територіального устрою всієї України я презентував ще на початку липня на останньому засіданні парламенту, у майже сплячій залі. Тоді депутати проспали цю, фактично, революцію в адмінтерустрої. Так і власне майбутнє проспати можна...», - зазначив в дописі Геннадій Зубко.

У Вінницькій області планують створити три об’єднані райони. Карта

Затверджуватиме новий адміністративно-територіальний устрій Верховна Рада. Експерти зазначають, що місцеві вибори восени 2020 року необхідно проводити на новій територіальній основі громад і районів. Про це говорив і керівник Офісу Президента Андрій Богдан.

В Міністерстві регіонального розвитку та будівництва дали детальне пояснення навіщо змінювати райони, як пропонують це робити і коли.

Навіщо реформувати райони: 6 аргументів

Аргумент перший. Усе менше підстав мають райони для спільного представництва інтересів громад. До реформи чи не кожен район складався з десятків сільських, селищних, міських рад. Отже районам, теоретично, було чиї спільні інтереси представляти. Але в ході децентралізації на всій або більшій території багатьох районів сформувалися об’єднані громади, які перебрали майже усі повноваження районних держадміністрацій та районних рад, вийшли з-під їхнього підпорядкування. Звичайно, виникає питання ефективності таких районів.

Довідка: 70 % людей в Україні живуть у спроможних громадах. 20 районів в Україні вже повністю покриті ОТГ. Там районні органи втратили майже усі свої функції. Ще 154 райони покриті ОТГ більш ніж на половину.

Аргумент другий. Ресурси на рівні районів використовуються нераціонально. В районах, де більша частина території покрита ОТГ, райради та райдержадміністрації залишаються без основних повноважень. При цьому їхнє фінансування практично не зменшилося. Крім того, фахівці з РДА і райрад, які б могли краще себе реалізувати в громадах, не завжди наважуються покинути звичні місця роботи, де «і гроші платять, і працювати треба менше».

Довідка: Зараз в Україні 48,1 тисяч працівників райдержадміністрацій. В Держбюджеті на 2019 рік на утримання РДА заплановано 6,4 млрд грн. В середньому, у нас 14 працівників РДА на 10 тисяч жителів, 133 тисячі гривень на рік йде на утримання одного працівника РДА.

Аргумент третій. Райони не координують територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади. Розміщення і юрисдикція підрозділів податкової, поліції, пенсійного фонду, держгеокадастру, різноманітних інспекцій вже не співпадають з юрисдикцією і територією районів.

Аргумент четвертий. Райони більше не опікуватимуться вторинною ланкою медицини. Медична реформа, яка триває в Україні, передбачає, що з 2020 року лікарні, які зараз є районними, фінансуватимуться з державного бюджету через Національну службу здоров’я України.

Аргумент п’ятий. Послуг, за якими людям потрібно буде їхати «в район» не залишиться. Більшість послуг вже зараз люди можуть отримувати не в районі, а в громадах, у тому числі – у Центрах надання адміністративних послуг. Коли спроможні громади покриватимуть усю територію країни, їхати в район людям не буде за чим.

Є 10 загальних питань, якими опікується районна влада:

  • забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян;
  • соціально-економічний розвиток відповідних територій;
  • бюджет, фінанси та облік;
  • управління майном, приватизація, сприяння розвитку підприємництва та здійснення державної регуляторної політики;
  • промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт і зв’язок;
  • наука, освіта, культура, охорона здоров’я, фізкультура і спорту, сім’я, молодь, діти;
  • використання землі, природних ресурсів, охорона довкілля;
  • зовнішньоекономічна діяльність;
  • оборонна робота та мобілізаційна підготовка;
  • соціальний захист, зайнятість населення, праці та заробітної плати.

Але практика свідчить, що майже усі ці питання вирішують і об’єднані громади. А те, що поки не у їхній компетенції: оборонна робота та мобілізаційна підготовка, соціальний захист, зайнятість населення, охорона праці, - може бути передане їм найближчим часом.

Аргумент шостий. Занадто подрібнений районний рівень. В Україні 490 районів, з них 465 – на підконтрольній Україні території. В деяких районах кількість жителів – менше 10 тисяч осіб. Ці райони неефективні ні з економічної, ні з управлінської точки зору. Не відповідає це і європейській практиці, кількість населення територіальної одиниці рівня NUTS-3 (в Україні це рівень районів) повинна складати від 150 до 800 тис. осіб.

Коли і ким будуть створені нові райони?

Вже цієї осені Парламент має прийняти концептуальний законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою», який встановлює загальні правила і процедури зміни адмінтерустрою в Україні. Запровадження цих правил дозволить Уряду та Парламенту швидко і у зрозумілий спосіб підготувати та прийняти закони про адміністративно-територіальний устрій кожної області.

Реформування районного рівня – це компетенція виключно Верховної Ради, отже добровільного етапу, як у випадку з об’єднанням громад, не буде. Крім того, щоб створити нові спроможні райони, Парламент змушений буде завершувати процес об’єднання громад в адміністративний спосіб.

Вiнниця.info