26 трав. 2020 12:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

198

0

У Вінницькій ОДА пропонують ділити область на три райони

У Вінницькій ОДА пропонують ділити область на три райони

Вінницьку область можуть поділити на три райони, замість 27 існуючих. Саме таку модель пропонує Кабміну облдержадміністрація.


У Вінницькій ОДА пропонують ділити область на три райони

Під час адміністративно-територіальної реформи субрегіонального рівня, Вінницьку область можуть поділити на три райони, замість 27 існуючих. Саме таку модель пропонує Кабміну облдержадміністрація.

Про це голова Вінницької ОДА Владислав Скальський повідомив під час пресконференції 26 травня.

«Наше бачення це три райони. Але це дуже серйозно буде залежати від розвитку компетенції ОТГ, наскільки вони будуть самодостатні і наскільки готові виконувати повноваження. Зараз не можна сказати виключний перелік всіх тих функцій, які будуть виконувати райони. Зараз це ще предмет дискусії. Тому не хотів би випереджати, але що стосується кількості районів, наше бачення це три», - прокоментував Скальський.

Він додав, що чим менше районів буде в області, тим краще, адже всі основні функції переходять на рівень ОТГ.

«Чим вища буде компетенція на місці, тим менша буде потреба масово здійснювати нагляд за відповідність Конституції та законам України. Я знаю специфіку органів місцевого самоврядування і впевнений, що місцеве самоврядування повинно визначати майбутнє. Звичайно, необхідний нагляд для того, щоб на рівні місцевого самоврядування ніхто «не загрався» і не почав порушувати законодавства. Це функція префекта номер один. І друга це координація територіальних органів і центральних органів виконавчої влади. Жодних інших функцій для префекта я не бачу. Тому моя думка, чим менше (районів – ред.), тим краще», - говорить голова ОДА.

У Вінницькій ОДА пропонують ділити область на три райони

На сайті «Децентралізація» розміщено три варіанти нових районів Вінницької області. Перший з картою, де три центри Вінниця, Могилів-Подільський і Ладижин. І два інші проекти, де область поділена на 5 районів.

У Вінницькій ОДА пропонують ділити область на три райони  - фото 2

В березні 2020 року Центр політико-правових реформ презентував в Мінрегіоні пропозиції щодо кількості нових адмінтеродиниць субрегіонального рівня. У Вінницькій області пропонували замість 27 районів створити 5 повітів (районів): Вінницький, Жмеринський, Ладижинський, Могилів-Подільський, Немирівський та 68 ОТГ.

Вінниця.info