24 жовт. 2019 12:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

154

0

У вінницькій школі учні відкрили станцію глибокого сортування сміття. Відео

У вінницькій школі учні відкрили станцію глибокого сортування сміття. Відео

Наразі станція працює тричі на тиждень – у вівторок, четвер та неділю


У вінницькій школі учні відкрили станцію глибокого сортування сміття. Відео

В одній з вінницьких шкіл створили станцію глибокого сортування сміття Shuttle – у старому сараї. Відходи тут розділяють на 20 фракцій. Таку ідею придумала одиндцятикласниця Марія Ошовська, дівчина каже, що у такий спосіб хоче привернути увагу суспільства до проблеми екології.

Наразі станція працює тричі на тиждень – у вівторок, четвер та неділю. Зібрану сировину організатори будуть передавати на сміттєпереробні заводи.

Про це йдеться в сюжеті UA:Вінниця.

Сміття на цій станції розділяють на 20 фракцій. Пластикові та скляні пляшки ділять на кольором. Окремо сортують папір, бляшанки з-під консервів та напоїв. Плівку, пакети-шуршики збирають, а також кришечки від пляшок.

У вінницькій школі учні відкрили станцію глибокого сортування сміття. Відео

«Це найбільше і найдрібніше сортування, яке може бути. Наприклад, якщо ви кидаєте пляшки в один контейнер, їх все одно потім будуть пересортовувати і окремо розділяти. Тому я подумала, що не потрібно цієї зайвої роботи, якщо люди можуть самостійно це зробити», – каже Марія Ошовська, учениця 11 класу.

Маріє є ініціаторкою проекту. Вона розповідає, що це не перший її еко-проект. Раніше дівчина підготувала фотовиставку – пет-птахи. Каже, що у такий спосіб хоче привернути увагу людей до проблем екології.

У вінницькій школі учні відкрили станцію глибокого сортування сміття. Відео - фото 2

Сортувальну станцію Shuttle обладнали в старому сараї. Директор-розпорядник навчального закладу Іван Казмірук говорить, що учні самотужки прибирали, фарбували стіни. На все це витратили близько 5 тисяч гривень.

«Коли вони вперше відкрили двері, а двері тут були на гвинтах – їх треба було викрутити, діти жахнулися. Тому що тут не було стелі, був лише шифер з укладеними балками. Діти сказали, що вони все зроблять і взялися до роботи», – каже директор.

У вінницькій школі учні відкрили станцію глибокого сортування сміття. Відео - фото 3

Серед учасників еко-команди Андрій Гаврилюк. Хлопець навчається в 9-му класі, каже, що вдома сортує сміття.

«Мені сподобалася сама ідея – зробити щось корисне для людей, для міста. Взагалі зі сміттям зараз дуже велика проблема, люди його просто скидають в купу, це все змішується», – каже учень.

Аби привчити учнів сортувати сміття на фракції, в класах навчального закладу поставили додаткові коробки для пластику та паперу. Окрім школярів, сміття можуть приносити всі охочі. Наразі станція працює тричі на тиждень – у вівторок, четвер та неділю. Зібрану сировину організатори будуть передавати на сміттєпееробні заводи.


Вінниця.info