5 лип. 2021 15:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

133

0

У вінницькій школі жінка погрожувала дитині: «візьму ножиці і відріжу…»

У вінницькій школі жінка погрожувала дитині: «візьму ножиці і відріжу…»

Виник скандал через поведінку асистентки викладача до учня з синдромом Дауна


У вінницькій школі жінка погрожувала дитині: «візьму ножиці і відріжу…»

У Вінниці виник скандал через поведінку асистентки викладача до учня з синдромом Дауна. Жінка знущалась над дитиною з інвалідністю та довела хлопчика до істерики погрожуючи «відрізати піс..ку». Інцидент ставля у п’ятому класі однієї з вінницьких шкіл 28 травня, його зафіксувала камера відеоспостереження, яку встановили у класі.

Про це повідомила народна депутатка з Вінниччини Ірина Борзова та зазначила, що розслідування візьме під свій контроль Тимчасова слідча комісія Верховної Ради по захисту прав дітей.

«Відео з камери, встановленої в одному з класів, яке опублікували в одному з вінницьких ЗМІ, просто вводить в шок. Жінка, яку називають асистентом педагога, тобто, робота якої мала полягати в допомозі дитині з інвалідністю у школі, довела дитину до істерики погрозами.

Інцидент стався в п’ятому класі, жінка «виховувала» хлопчика з синдромом Дауна. «Зараз я тобі розкажу, як себе вести в школі. Стидобіще таке». Цими словами почався «виховний» процес. Далі жінка почала погрожувати дитині і бити кулаком по столу: «Хто тебе навчив піс…ку діставати. Я тобі зараз піс..у відріжу. Візьму ножиці і відріжу…».

Це знущання з погрозами, які жінка повторювала неодноразово, тривали кілька хвилин. Хлопчик плакав, ридав, казав «ні», але «виховательку» це не спиняло», – пише Ірина Борзова.

Народна депутатка додала, що розслідування цього випадку беруть під контроль ТСК.

«Інклюзивна освіта – це добре, вона повинна бути. Але тут теж має бути контроль. Мають бути різні освітні програми, які враховують нозології дітей з інвалідністю, бо дитина з синдромом Дауна, з аутизмом, глуха, або сліпа – мають зовсім різні освітні потреби. Інклюзивна освіта повинна бути якісною.

Розслідування кричущого випадку, що трапився 28 травня у вінницькій школі, беремо під контроль ТСК на захист прав дітей. Також запрошую за круглий стіл батьків дітей з інвалідністю, громадські організації, щоб реально оцінити ситуацію у м. Вінниця та Вінницькій області з інклюзивною освітою дітей з інвалідністю. Та зрозуміти всю проблематику над якою потрібно працювати», – пише нардепка.

Директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко каже, що мама 12-річного хлопчика зверталася зі скаргами ще весною, але тоді інспектори не виявили особливих порушень щодо роботи асистентки.

«Мати хлопчика до нас зверталася ще весною. До школи ми направили інспекторку, яка відповідає за інклюзив. Після перевірки було надано висновок – на той час до асистентки особливих претензій не було. Але 28 травня сталося те, про що нині все знають. Миттєво відреагувати складно через особливості вітчизняного законодавства», – пояснила ситуацію виданню NaПарижі директорка департаменту освіти Вінницької міськради Оксана Яценко.

За її словами, спочатку директору школи потрібно отримати пояснення від асистентки вчителя. Таким є порядок. Але працівниця школи після інциденту пішла на лікарняний, який тривав до 16 червня. Далі вона оформила відпустку на 56 днів.

«Запевняю, ситуація не залишиться без уваги, а співробітниця без покарання за непедагогічну поведінку. Якого саме покарання? Можливо або дисциплінарне стягнення, або звільнення. Є 30 діб на відповідну реакцію адміністрації школи після надання пояснень. Тільки так, ніхто порушувати Трудовий кодекс не збирається», – зазначила посадовиця.

Відео інциденту.


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info